Ηράκλειο: Πάνω από 50 επιχειρήσεις και δεκάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φονική πλημμύρα

Περισσότερες από πενήντα επιχειρήσεις, αλλά και δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν υποστεί ζημιές από την φονική πλημμύρα του περασμένου Σαββάτου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων από τους επιχειρηματίες και τους πολίτες συνεχίζεται, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι αυτοψίες. Στην Αγία Πελαγία, όπου είχαμε και τα δύο θύματα, βρίσκεται και σήμερα από το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, καθώς κλιμάκια της Περιφέρειας διενεργούν αυτοψίες στις πληγείσες επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 52 αιτήματα από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές των δήμων Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Ηρακλείου.

«Εμείς ελέγχουμε εμπορεύματα και εξοπλισμό και θα στείλουμε τα στοιχεία στην Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής. Η ζημιά, όπως φαίνεται από τις αυτοψίες, είναι μεγάλη, ανυπολόγιστη» ανέφερε ο ίδιος.

«Πληγές» εκτός από τους επιχειρηματίες μετρούν και οι ιδιοκτήτες σπιτιών. Μόνο στο δήμο Χερσονήσου, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος, εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες τουλάχιστον 50 σπίτια, ενώ στο δήμο Μαλεβιζίου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, υπολογίζεται ότι τα αιτήματα από ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές θα ανέλθουν στα περίπου 50, καθώς υπάρχουν ακόμη πολίτες που απουσίαζαν και δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα της κατάστασης των ιδιοκτησιών τους.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και συμπλήρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών έχει ξεκινήσει και για τη διευκόλυνση των δημοτών αποφασίστηκε να υπάρχουν κλιμάκια στις πληγείσες περιοχές, τα οποία θα βοηθούν τους πληγέντες. «Η διαδικασία από εμάς θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και μόλις συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία θα τα στείλουμε στο αρμόδιο υπουργείο για να γίνει η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και αμέσως μετά να δοθούν το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ και η ενίσχυση για την οικοσκευή ύψους μέχρι 6.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών αφορούν σε:

-οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,

-εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,

-επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

-οικονομική ενίσχυση έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό που έχει πληγεί, για απλές επισκευαστικές εργασίες ή /και αντικατάσταση οικοσκευής και

-οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ για κάθε μέλος πληγείσας οικογένειας που υπέστη αναπηρία άνω του 67%, από τραυματισμό λόγω της φυσικής καταστροφής.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου θα δέχεται αιτήσεις πολιτών από σήμερα, αποκεντρωμένα στα εξής σημεία:

-Για τις περιοχές Αγίας Πελαγίας, Λυγαριάς και Μαδέ στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Πελαγίας καθημερινά από τις 9.00 έως 14.00

-Για το Παλαιόκαστρο στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00

-Και για το Γάζι, την Αμμουδάρα και λοιπές περιοχές του Γαζίου ΚΑΠΗ Γαζίου στην πλατεία Μιχ. Κατσαμάνη καθημερινά από τις 10.30 έως τις 15.30.

-Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και τηλεφωνικά καλώντας όλο το 24ωρο στο 2813400695 ή καλώντας στη Γραμμή Δημότη 15330 (8:30 έως 15:00).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος