Ηράκλειο: Γρίπη και ιώσεις δοκιμάζουν τις αντοχές ασθενών και νοσοκομείων – “Σε ένα μήνα η κορύφωση” λέει ο Ν. Τζανάκης

Έντονες πιέσεις δέχονται για μία ακόμα χρονιά τα νοσοκομεία, οι κλινικές των οποίων γεμίζουν όχι εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά λόγω της γρίπης και άλλων ιώσεων που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Παιδιατρικές, Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές γεμίζουν από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, που εμφανίζουν επιπλοκές και χρειάζονται νοσηλεία.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ertnews, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων ασκείται μεγάλη πίεση καθώς η προσέλευση ασθενών με γριπώδη συνδρομή έχει πενταπλασιαστεί φέτος συγκριτικά με άλλες χρονιές. Από αυτούς, όπως εξήγησε, το 1/3 νοσεί από κορονοϊό, ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό πάσχει από γρίπη και το μεγαλύτερο ποσοστό, 30%-40% έχει προσβληθεί από άλλους ιούς (συγκυτιακό, αδενοϊούς, ρινοϊούς κ.α.).

Ηράκλειο: Γρίπη και ιώσεις δοκιμάζουν τις αντοχές ασθενών και νοσοκομείων – “Σε ένα μήνα η κορύφωση” λέει ο Ν. Τζανάκης

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, αυτή την περίοδο έχουμε 50.000 – 100.000 νέα περιστατικά γριπώδους συνδρομής την ημέρα στην Ελλάδα, ενώ η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί κι άλλο σε ένα μήνα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουμε το peak με 1,5 – 2 εκατομμύρια ασθενείς το μήνα.

Πλέον, ο κορονοϊός, παρότι οδηγεί πολλούς στα ΤΕΠ, δεν φαίνεται να προβληματίζει τόσο τους γιατρούς, όσο η γρίπη . Και αυτό επειδή η γρίπη προκαλεί βαριά νόσηση, ταλαιπωρεί τους ασθενείς με υψηλό πολυήμερο πυρετό και προκαλεί παρενέργειες, όπως η πνευμονία, ενώ ήδη, όπως προσθέτει ο κ. Τζανάκης έχουμε και τους πρώτους για φέτος θανάτους εξαιτίας της στην Ελλάδα.

Και καθώς η γρίπη, αλλά και οι άλλες ιώσεις προκαλούν παρενέργειες σε μικρούς και μεγάλους (πνευμονία, βρογχιολίτιδα, αναπνευστική ανεπάρκεια) οι κλινικές των νοσοκομείων γεμίζουν. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα μικρά παιδιά και οι άνθρωποι με συννοσηρότητα είναι εκείνοι που μετά τα ΤΕΠ οδηγούνται για νοσηλεία στις κλινικές. Μάλιστα, είναι τέτοια η πίεση που, όπως τονίζει, στην Πνευνομολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ κάθε δεύτερη μέρα (δηλαδή τις ημέρες εφημερίας) εισάγονται 15 – 20 ασθενείς, εκ των οποίων τα 2/3 είναι με γριπώδη συνδρομή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος