Ανοδική τάση καταγράφουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη από τις αρχές Οκτωβρίου. Ήδη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα ημερήσια δείγματα που ελέγχονται φτάνουν το 70% εκείνων που αναλύονταν κατά τη κορύφωση του πιο πρόσφατου κύματος έξαρσης του κορονοϊού στο νησί, τον περασμένο Ιούλιο.
Και αυτό, παρά το γεγονός πως, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, πλέον δεν δηλώνονται ούτε τα μισά από τα πραγματικά κρούσματα.
Ο ίδιος τονίζει πως στο νησί έχει επικρατήσει από το καλοκαίρι η Όμικρον 5, ωστόσο ήδη έχουν “εγκατασταθεί” οι μεταλλάξεις ΒΑ.2.75, κλώνος της Ο2 γνωστή ως Κένταυρος, και ΒΑ.4.6. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μεταλλάξεις οι οποίες πιθανά έχουν καλή διαφυγή από το ανοσολογικό τείχος, το οποίο έχουμε “χτίσει” είτε με εμβολιασμό είτε με προηγούμενη νόσηση. Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο για μόλυνση από τις μεταλλάξεις αυτές είναι όσοι μετρούν περισσότερους από έξι μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση. Γι’ αυτό, επεσήμανε η κατηγορία αυτή των πολιτών, ιδίως όσοι είναι άνω των 60, θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να μένουν στο σπίτι τους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, προκειμένου να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος