Ιράκ: “Οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στη Μοσούλη”

Την «αληθινή» μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, την οποία το 2014, ανακήρυξε “χαλιφάτο” το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε το κέντρο διοίκησης του Ιράκ, επιβεβαιώνοντας ότι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν από ανατολάς λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι.

Οι ιρακινές δυνάμεις “εξόντωσαν” τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στον «νότιο άξονα», ενώ αεροσκάφη της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚ, σκοτώνοντας 375 τζιχαντιστές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Σααντ Μοέν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε πως η επιχείρηση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανακατάληψη εδαφών έκτασης 1.440 χλμ στην επαρχία της Νινευής.

“Ξεκίνησε η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο οποίος μίλησε από την κοινότητα Κογκτζάλι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μοσούλη και επίσης ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις σήμερα.

Mερικές ώρες νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι προανήγγειλε την “τελική μάχη”, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, τη 17η Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης.

«Θα σφίξουμε τον κλοιό γύρω από το ΙΚ από όλες τις πλευρές», είπε σε διάγγελμά του στην τουρκική τηλεόραση. Οι τζιχαντιστές «δεν θα έχουν οδό διαφυγής, θα μπορούν είτε να πεθάνουν, ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο Αμπάντι.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μαχητές του ΙΚ —εκτιμάται από τους Αμερικανούς ότι αριθμούν από 3.000 ως 5.000 στη Μοσούλη— θα συνεχίσουν μέχρις εσχάτων τη μάχη για να κρατήσουν το προπύργιό τους.

Μπαίνοντας στη Μοσούλη, οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δεκάδων χιλιάδων ανδρών οι οποίοι συγκλίνουν στην πόλη από τον βορρά και από τον νότο, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, οι Κούρδοι Πεσμεργκά εδραιώνουν τις θέσεις τους σε χωριά που πρόσφατα αποσπάστηκαν από το ΙΚ.

1,5 εκατομμύριο εγκλωβισμένοι άμαχοι

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ 1,5 εκατομμύρια παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στην πόλη.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι οι άμαχοι, εγκαταλείποντας τη Μοσούλη κινδυνεύουν από τις βόμβες λευκού φωσφόρου που χρησιμοποίησαν οι ιρακινές δυνάμεις και οι οποίες ακόμη και σε κομμάτια αναφλέγονται προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα μέχρι τα οστά.

Τουρκικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα με το Ιράκ

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή Σιλώπη της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, δήλωσαν νωρίτερα στρατιωτικές πηγές.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει τα στρατεύματά της εκεί, λέγοντας ότι η Άγκυρα θα έχει μια “διαφορετική απάντηση” για τις σιιτικές πολιτοφυλακές αν “προκαλέσουν τον τρόμο” στην ιρακινή πόλη Ταλ Άφαρ.

Η Ταλ Άφαρ, περίπου 170 χλμ. από τη Σιλώπη, είναι η πατρίδα ενός αρκετά μεγάλου πληθυσμού Τουρκμένων που έχουν ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία, είναι ωστόσο και ένα από τα μέτωπα πυρός του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους μαχητές του PKK, που διαθέτουν βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Μοσούλη: Μία ανάσα από τη «μητέρα των μαχών»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος