Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Τρία παιδιά στη μακρά λίστα αναμονής νεφροπαθών για μεταμόσχευση

Τρία παιδιά ηλικίας 13 και 5 ετών βρίσκονται στη μακρά λίστα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για νεφροπαθείς, που παραμένουν στην αναμονή για μεταμόσχευση παρότι έχουν βρει συμβατό δότη. Αιτία η έλλειψη αναισθησιολόγων…

Η διευθύντρια της Νεφρολογικής κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, καθηγήτρια Νεφρολογίας, Αικατερίνη Παπαγιάννη, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τη δωρεά οργάνων και ιστών που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην 86η ΔΕΘ δήλωσε: «Οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: δεν γίνονται σε κανένα άλλο νοσοκομείο. Έχουμε 35 ζευγάρια έτοιμα που περιμένουν ημερομηνία εδώ και χρόνια. Τέσσερις εντάχθηκαν στην αιμοκάθαρση τον Ιούνιο του 2022, επειδή δεν άντεχαν άλλο να περιμένουν να γίνει, εκ των οποίων τρία παιδιά, δύο 13 ετών και ένα πέντε».

Σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων, η κ. Παπαγιάννη τόνισε πως είναι μία κατάσταση, που διαμορφώθηκε σταδιακά τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζοντας πως οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι που απέμειναν είναι υπεράνθρωποι. Επισήμανε δε ότι το τελευταίο διάστημα προκηρύχθηκαν 14 θέσεις ειδικών, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι και οι ειδικευόμενοι αποφεύγουν το Ιπποκράτειο, με αποτέλεσμα να μένουν κενές οι θέσεις. Η καθηγήτρια τόνισε πως βραχυπρόθεσμα πρέπει να ζητηθεί βοήθεια από ιδιώτες να έρθουν κατ’ αποκοπή για τις μεταμοσχεύσεις και μακροπρόθεσμα να δοθούν κίνητρα -κυρίως οικονομικά- στους αναισθησιολόγους, ώστε να μπουν στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ στην πανεπιστημιακή κλινική του Ιπποκράτειου, Νίκος Αντωνιάδης, από την πλευρά του σημείωσε πως δεν μπορούσαν να προγραμματιστούν μεταμοσχεύσεις ακόμα και προ covid, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί από την πανδημία και μετά. Ο ίδιος σημείωσε πως οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες σε ένα μεγάλο νοσοκομείο που έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις, με βαριά τμήματα που έχουν απαιτήσεις. Τόνισε, δε, πως πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι μόνο τοπικό αλλά πανευρωπαϊκό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος