Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 και εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τη σύλληψη και την προφυλάκιση δύο μελών του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία, αναφέρει ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Τίλερσον προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις οι οποίες να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι συλλήψεις ώθησαν την Ουάσινγκτον να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους πολίτες της Τουρκίας, κίνηση που ανταπέδωσε η Άγκυρα. Η διένεξη έχει πλέον πάρει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης.
Τουρκία: Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης
Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να συναντηθούν για τη διευθέτηση της διμερούς διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δύο νατοϊκές συμμάχους, ανακοίνωσε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Μπεκίρ Μποζντάγκ προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν εποικοδομητικές.
Η κρίση προκλήθηκε από τη σύλληψη Τούρκου υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησε την Ουάσινγκτον στην απόφαση της διακοπής έκδοσης μη μεταναστευτικών αδειών εισόδου, ενώ λίγες ώρες αργότερα η Αγκυρα απάντησε με την εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου και την έκδοση εντάλματος κατά και δεύτερου Τούρκου υπαλλήλου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον Τίλερσον ήταν πολύ εποικοδομητικές. Εκπρόσωποι των δύο πλευρών αποφάσισαν να συναντηθούν και να συνεργασθούν», δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκ στο ενημερωτικό δίκτυο Haberturk.
Δήλωσε επίσης ότι ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου που συνελήφθη δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή δικηγόρου και ότι η αμερικανική διπλωματική αποστολή μπορεί να ζητήσει άδεια για να στείλει δικηγόρο για να τον συναντήσει.
Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονταν ήδη σε ένταση εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τους Κούρδους μαχητές της Συρίας και την απροθυμία των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η περίπτωση της Μεσαλέ Τολού
Υπενθυμίζεται ότι χθες τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να παραμείνει φυλακισμένη μια Γερμανίδα πολίτης τουρκικής καταγωγής, η Μεσαλέ Τολού, δημοσιογράφος και μεταφράστρια, η οποία κατηγορείται από την τουρκική δικαιοσύνη ότι είναι μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης» και η δίκη της άρχισε χθες κοντά στην Κωνσταντινούπολη, γνωστοποίησαν οι δικηγόροι της.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 18η Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε αξιώσει η Τολού να αφεθεί ελεύθερη.
Η Τολού, η οποία – μαζί με τον τριών ετών γιο της – παραμένει φυλακισμένη στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου, κατηγορείται ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), μια πολιτική παράταξη που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία καθώς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις αρχές.
Κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.
Η 33χρονη Γερμανίδα, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της αριστεράς, το Etkin Haber Ajansi (ETHA) δικάζεται στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με άλλα 17 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της.
Η Τολού συμπεριλαμβάνεται στους 11 Γερμανούς που κρατούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ανάμεσά τους είναι ο Γερμανο-τούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται από τον Φεβρουάριο, και ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιτνερ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος