ΗΠΑ: “Πολύ μεγάλη νίκη” βλέπει ο Τραμπ- Διαιρεμένο το Κογκρέσο μετά τα αποτελέσματα (video)

Ξεπέρασαν τα 113 εκατομμύρια οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τηλεοπτικού δικτύου CBS, αριθμός που ξεπερνά κατά πόλυ τα 83 εκατομμύρια που ψήφισαν στις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 49% των εγγεγραμμένων, αν και το αμερικανικό σύστημα καθιστά πολύ δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό της.

Το CBS μετέδωσε ότι φέτος οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια σε ενδιάμεσες εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2016 συμμετείχαν 137 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ για τις ΗΠΑ.

Τα πρόσωπα και οι εκπλήξεις

Οι εκλογές σηματοδοτήθηκαν από τον σημαντικό αριθμό γυναικών, νέων και υποψηφίων προερχόμενων από εθνικές και σεξουαλικές μειονότητες.

Οι υποψήφιες των Δημοκρατικών Ιλχάν Όμαρ (Μινεσότα) και Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν) είναι οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο και η Σαρίς Ντέιβιντς (Κάνσας) η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες (Νέα Υόρκη), μέλος της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, έγινε στα 29 της η βενιαμίν του Κογκρέσου.

Ιδιοκτήτης, επίσης, οίκων ανοχής εξελέγη βουλευτής στη Νεβάδα μολονότι είναι νεκρός εδώ και έναν μήνα.

Ο Ντένις Χοφ, που στηριζόταν από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τους χριστιανούς ευαγγελικούς, κατατρόπωσε τη Δημοκρατική υποψήφια, την εκπαιδευτικό Λίζια Ρομάνοφ συγκεντρώνοντας ποσοστό 68%.Ο εκπρόσωπος της Ρομάνοφ δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την ήττα της από έναν πεθαμένο.

Τραμπ: Μεγάλη νίκη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια “πολύ μεγάλη νίκη” στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, αφού οι Ρεπουμπλικανοί ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, μολονότι οι Δημοκρατικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

“Όσοι εργάστηκαν μαζί μου σ’ αυτές τις απίστευτες Ενδιάμεσες Εκλογές, ενστερνιζόμενοι ορισμένες πολιτικές και αρχές, τα πήγαν πολύ καλά”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το απόγευμα. “Όσοι δεν το έκαναν, λένε αντίο! Χθες ήταν μια τόσο μεγάλη νίκη, και μάλιστα υπό την πίεση των εμπαθών και εχθρικών μέσων ενημέρωσης”, συνέχισε.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε νωρίτερα στην ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι για να τη συγχαρεί. Είπε ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων υποστηρίζουν ότι το κόμμα χρειάζεται νεότερη ηγεσία, θα πρέπει να την αναδείξουν και πάλι πρόεδρο της Βουλής.

Η 78χρονη Πελόζι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 μέχρι το 2011, όταν οι Δημοκρατικοί είχαν και πάλι την πλειοψηφία στο σώμα αυτό.

“Εντελώς αμερόληπτα, η Νάνσι Πελόζι αξίζει να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς. Αν τη δυσκολέψουν, ίσως να προσθέσουμε μερικές ρεπουμπλικανικές ψήφους. Έχει κερδίσει αυτή τη μεγάλη τιμή”, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος προειδοποίησε τη νέα πλειοψηφία της Βουλής: «Αν οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι θα μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογούμενων για να ερευνούν εμάς στη Βουλή, τότε θα αναγκαστούμε πιθανότατα να εξετάσουμε την πιθανότητα να τους ερευνήσουμε κι εμείς στη Γερουσία για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών και ένα σωρό άλλα πράγματα», κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς στους τομείς όπως τις υποδομές, τις τιμές των φαρμάκων, στο εμπόριο και την οικονομία κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως επισήμανε, έχει πολλά κοινά με τους Δημοκρατικούς στο κλάδο των υποδομών και πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να εργαστούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα τόνισε ότι η ήττα Ρεπουμπλικανών υποψηφίων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν στήριξαν την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι “χρειαζόμαστε το τείχος“.

Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει μια “παράλυση” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή τη χρηματοδότηση αυτού του τείχους. Και προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις της κυβέρνησής του, όμως “τίποτα το μνημειώδες”, όπως είπε χαρακτηρστικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε “πολύ, πολύ ικανοποιημένος” με το επιτελείο του, στο μεγαλύτερο μέρος του.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2020. “Μάικ, θα είσαι ο συνυποψήφιός μου για την αντιπροεδρία;” τον ρώτησε ενώπιον των δημοσιογράφων. “Η απάντηση είναι ναι”, συνέχισε. “Αυτό ήταν απρόσμενο αλλά αισθάνομαι πολύ ωραία”, κατέληξε.

Επίθεση Τραμπ σε δημοσιογράφους

Μια μέρα μετά το κόμμα του έχασε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, μιλώντας εριστικά, αναφερόμενος ονομαστικά σε Ρεπουμπλικανούς τους οποίους κατηγόρησε ότι έχασαν τις έδρες τους και επιτέθηκε για ακόμη μια φορά σε δημοσιογράφους που αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του.

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τραμπ, είπε ότι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών ήταν «πολύ κοντά σε μια ολοκληρωτική νίκη» για τους Ρεπουμπλικάνους και τόνισε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί πιο εύκολα σε κάποια ζητήματα με τους Δημοκρατικούς.

Κάποιοι δημοσιογράφοι έκαναν επίμονες ερωτήσεις κατά πόσον η ρητορική του για τους μετανάστες από την κεντρική Αμερική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν διχαστική καθώς και για τις εξελίξεις στην έρευνα Μιούλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ απέκρουσε με τρόπο επιθετικό.

«Το CNN θα πρέπει να ντρέπεται που σε έχει εργαζόμενο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Τζιμ Ακόστα. «Είσαι ένας αγενής, απαίσιος άνθρωπος» του είπε, ενώ ένας υπάλληλος του Λευκού Οίκου άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια του Ακόστα.

Η δημοσιογράφος Γιαμίσε Αλκιντορ του PBS NewsHour που τον ρώτησε για τους λευκούς εθνικιστές που ενθαρρύνονται από τον Τραμπ που χαρακτηρίζει τον εαυτό του έναν «εθνικιστή», ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε προσβεβλημένος.

«Αυτό είναι μια ρατσιστική ερώτηση», της απάντησε.

Παράλληλα χλεύασε Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους που κράτησαν απόσταση από τον ίδιο κατά την προεκλογική εκστρατεία λόγω των ανησυχιών τους ότι τα διχαστικά μηνύματα του Τραμπ για την μετανάστευση θα απομακρύνουν ψηφοφόρους.

Δεν παρέλειψε δε να επαινέσει μια ακόμη φορά τον εαυτό του. «Πιστεύω ότι είμαι ένας ηγέτης υψηλού ήθους και αγαπώ τη χώρα μου»

Επανακαταμέτρηση των ψήφων ζητά ο Μπιλ Νέλσον

Ο Δημοκρατικός απερχόμενος γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον ζήτησε σήμερα να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι στη Φλόριντα, καθώς ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Ρικ Σκοτ προηγείται με οριακή διαφορά στην κούρσα για τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ένας εκπρόσωπος του Νέλσον είπε ότι πρόκειται να γίνει επανακαταμέτρηση γιατί η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη.

Προκειμένου να γίνει αυτόματα η επανακαταμέτρηση των ψήφων η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων θα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,5%. Ο Σκοτ προηγείται με διαφορά 35.000 ψήφων, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων.

Ο Σκοτ πάντως έχει ήδη ανακοινώσει τη νίκη του και ο εκπρόσωπός του, Κρις Χαρτλάιν, ανέφερε ότι “η μάχη έλαβε τέλος”.

Με άνοδο άνοιξε η Wall Street

Η Wall Street άρχισε σήμερα τη συνεδρίαση με άνετη άνοδο, ανακουφισμένη από την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο είναι διαιρεμένο.

Γύρω στις 16:45 (ώρα Ελλάδας), ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,93%, στις 25.874,10 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραφε άνοδο 1,20% στις 7.464,65 μονάδες.

Ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημείωνε αύξηση κατά 1,11% στις 2.785,94 μονάδες.

Κερδισμένη κατά δύο μέλη του Κογκρέσου αναδεικνύεται στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, που σημείωσε επιπρόσθετα κέρδη και σε τοπικό επίπεδο.

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα 

Οι Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν φέτος στις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτό; Η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να περνάει νόμους ή θα αντιμετωπίζει αδιέξοδο και θα επιδεινωθεί ο κομματισμός; Θα έρθουν στο φως οι φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ; Με τη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταστεί περισσότερο πιθανή μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου; Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καλό ή κακό για την οικονομία;

Έρευνες και πρόταση μομφής

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ έχει μοιράσει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να προχωρήσει σε μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, αλλά αυτό αφορά μόνον την αρχή της διαδικασίας. Η πραγματική “δίκη” γίνεται στη Γερουσία.

Μερικοί Δημοκρατικοί προτείνουν να αρχίσει μια διαδικασία αποπομπής, αλλά τα ηγετικά στελέχη του κόμματος παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικά. Τουλάχιστον όμως, η απόκτηση του ελέγχου των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα δώσει στους Δημοκρατικούς εξουσία για τη διεξαγωγή ερευνών και θα τους επιτρέψει να καλέσουν μάρτυρες και να κατασχέσουν έγγραφα.

Σε αυτές μπορεί να περιληφθούν ευαίσθητα θέματα, όπως οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, θέματα χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, κατηγορίες για διαφθορά σε κυβερνητικές υπηρεσίες και αυτό μιας ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Νάνσι Πελόζι, η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο και τις ισορροπίες με τον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοι έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ με τη δική του έρευνα για ρωσική ανάμειξη και αν σε αυτή θα αναφέρεται εμμέσως ο Τραμπ.

Συνεργασία

Η λέξη «biparisanship», διακομματισμός, ακούγεται συχνά στην Ουάσινγκτον και είθισται να σημαίνει την ικανότητα των δύο κυρίων κομμάτων να βρίσκουν πραγματικά τρόπους να συνεργαστούν. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κλισέ για τους αναλυτές και τους πολιτικούς να θρηνούν τον θάνατο του διακομματισμού, διαμαρτυρόμενοι με πικρία ότι οι νομοθέτες έχουν σταματήσει να προσπαθούν να προσεγγίσουν την άλλη πλευρά.

Η διαίρεση του Κογκρέσου θα μπορούσε υπό ιδανικές συνθήκες να αποτελέσει μια ευκαιρία για τα κόμματα για να συνεργαστούν και να βρουν κοινό έδαφος συννενόησης. Για παράδειγμα υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ του Τραμπ και των Δημοκρατικών σε θέματα, όπως η μείωση του κόστους των φαρμάκων και η επένδυση στις υποδομές της χώρας, κάτι το οποίο ο πρόεδρος δεν ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του, παρότι αποτελούσε βασική προεκλογική του δέσμευση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών, υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν για να συνεργαστούν. Ωστόσο η διαίρεση στις ΗΠΑ και ο πολωτικός χαρακτήρας του ιδίου του Τραμπ θα μπορούσαν να αποκλείσουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Αποκλεισμός

Στην απλούστερη περίπτωση, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούν να αποκλείουν τα νομοθετήματα στα οποία αντιτίθενται μπλοκάροντάς τα εν τη γενέσει τους. Ωστόσο το θέμα αυτό είναι πιο περίπλοκο.

Αν οι Δημοκρατικοί επιδιώξουν να εγείρουν εμπόδια στον πρόεδρο, ο Τραμπ θα μπορούσε δυνάμει να το χρησιμοποιήσει αυτό ως όπλο εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθυνη για οποιαδήποτε αποτυχία του για την θέσπιση νόμων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα στην πορεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η απάντηση στο αν αυτό θα λειτουργήσει ως προεκλογική στρατηγική είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά οι ψηφοφόροι τείνουν να μισούν τα αδιέξοδα και να θέλουν αποτελέσματα από το Κογκρέσο για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και μπορεί να τιμωρήσουν αυτούς που θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για μια αντιπαράθεση στο Καπιτώλιο στις επόμενες εκλογές.

Επίσης, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ψηφίζουν ομαδικά στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που μπορεί να είναι περίπλοκο σε συγκεκριμένα θέματα, στα οποία πιο συντηρητικά ή από την ύπαιθρο μέλη του κόμματος μπορεί να μην συμφωνούν με πιο φιλελεύθερα μέλη του από τις μεγαλουπόλεις.

Εναλλακτικές

Ο Τραμπ έχει ήδη δείξει ότι είναι οπαδός των προεδρικών διαταγμάτων. Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν δριμύτατα τη χρήση τους από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα όταν αυτοί ήλεγχαν το Κογκρέσο, αλλά στην πολιτική, τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες. Τα προεδρικά διατάγματα έχουν τους περιορισμούς τους και ενέχουν τον κίνδυνο να ανατραπούν από τον επόμενο πρόεδρο. Επιπλέον η συνταγματικότητα της ανάληψης από την εκτελεστική εξουσία του ρόλου της νομοθετικής εξουσίας αμφισβητείται και τα διατάγματα μπορεί να καταλήξουν στα δικαστήρια.

Οικονομία

Οι αγορές πόνταραν πολύ σε μια νίκη των Δημοκρατικών στην Βουλή και δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα για κάποιον βαθμό αδιεξόδου, αν και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να βαρύνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να προσεχτεί είναι αν τα δύο κόμματα μπορούν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως οι υποδομές και η φορολογική μεταρρύθμιση.

Επίσης ο Τραμπ ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τις συνέπειες του οποίου έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται οι αγρότες και οι κατασκευαστές. Μολονότι η ρητορική του Τραμπ για το εμπόριο, ο οποίος ζητεί οι άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν πιο δίκαια τις ΗΠΑ, βρίσκει πρόσφορο έδαφος, η υπομονή εξαντλείται όταν πλήττονται τα κέρδη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ