ΗΠΑ: Νεκρός ο βασικός ύποπτος για τους «φόνους με Tylenol» στο Σικάγο το 1982

Ήταν Οκτώβριος του 1982 στο Σικάγο. Επτά άνθρωποι είχαν πεθάνει από κάψουλες Tylenol εμποτισμένες με κυάνιο. Κανείς δεν γνώριζε ποιος ήταν ο επόμενος που θα πέθαινε. Η περιοχή του Σικάγο βρισκόταν σε χάος για μέρες με τους φαρμακοποιούς να αποσύρουν τα χάπια από τα ράφια και αστυνομικούς να διατάζουν τους ανθρώπους να πετάξουν όσα είχαν στα σπίτια τους.

Ο Τζέιμς Λούις (James W. Lewis), ο κύριος ύποπτος για τους διαβόητους «φόνους με Tylenol» πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 76 ετών. Αστυνομικοί και πυροσβέστες τον εντόπισαν νεκρό στο διαμέρισμά του στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης γύρω στις 4 μ.μ. μετά από έλεγχο καταγγελίας για αναίσθητο άτομο. Οι ερευνητές απεφάνθησαν ότι ο θάνατός του δεν ήταν ύποπτος.

Οι δηλητηριάσεις ανάγκασαν την εταιρεία Johnson & Johnson, να ανακαλέσει δεκάδες εκατομμύρια μπουκαλιών με χάπια Tylenol. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές στην πώληση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης και της συσκευασίας που εγγυάται ότι το προϊόν δεν έχει παραβιαστεί, και την εμφάνιση των ταμπλετών, οι οποίες σε αντίθεση με τις κάψουλες, δε μπορούν να ανοιχθούν.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1982, η 12χρονη Μαίρη Κέλλερμαν (Mary Kellerman) παραπονέθηκε για κρυολόγημα, σύμφωνα με την Chicago Tribune. Αφού έπεισε τον πατέρα της να μην πάει σχολείο, η μαθήτρια κατέφυγε στο μπάνιο για να πάρει μία κάψουλα Tylenol. Λεπτά αργότερα, ο πατέρας της άκουσε να βήχει και να πέφτει στο πάτωμα. Όταν άνοιξε την πόρτα, τη βρήκε κάτω, με τα μάτια ακίνητα και διεσταλμένα και την αναπνοή της ρηχή. Πέθανε μέσα σε λίγες ώρες.

Η Μαίρη και άλλοι 6 κάτοικοι του Σικάγο πέθαναν μέσα σε 3 ημέρες καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τι ήταν αυτό που προκαλούσε τους θανάτους.

Εν μέσω εθνικού πανικού, η Johnson & Johnson έλαβε ένα γράμμα που ζητούσε 1 εκατομμύριο δολάρια για να σταματήσουν οι φόνοι. Ο Λούις, ο οποίος βρέθηκε αργότερα ότι είχε γράψει το γράμμα, ήταν ύποπτος για τους φόνους για πάνω από 40 χρόνια. Παρόλο που ποτέ δεν του καταγγέλθηκαν κατηγορίες για δολοφονία, καταδικάστηκε για απόπειρα εκβιασμού της φαρμακευτικής εταιρείας και εξέτισε ποινή φυλάκισης πάνω από 12 χρόνια.

Όταν οι πράκτορες του FBI τον συνέλαβαν σε μία βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης το Δεκέμβριο του 1982, ο Λούις περιέγραψε λεπτομερώς πώς διεξήχθησαν οι φόνοι. Αλλά σε μία συνέντευξή του το 1992 είπε ότι δεν επρόκειτο για ομολογία, αλλά για απλή περιγραφή του πώς ο δολοφόνος μπορεί να είχε δηλητηριάσει το Tylenol.

«Έκανα όπως θα έκανα για έναν πελάτη της εταιρείας, φτιάχνοντας μία λίστα με τα πιθανά σενάρια» δήλωσε ο Λούις, ο οποίος πριν τη σύλληψη είχε εργαστεί μεταξύ άλλων και σε μία φαρμακευτική εταιρεία και χρησιμοποιούσε τουλάχιστον 20 ψευδώνυμα. Οι αστυνομικές αρχές τον περιέγραψαν ως «χαμαιλέοντα». Σε συνέντευξή του περιέγραψε το δράστη σαν «στυγερό, ψυχρό δολοφόνο, ένα στυγνό τέρας».

Ο Λούις δήλωσε στους ανακριτές ότι προσπαθούσε να ντροπιάσει τη σύζυγο του πρώην εργοδότη του μετά την απόλυσή του. Έγραψε το γράμμα σε χαρτί της εταιρείας και υπέγραψε με το ονομά της.

Το 2009 οι αστυνομικές αρχές του Ιλινόις ανακοίνωσαν ότι είχαν ξαναρχίσει την έρευνα και το FBI συνέλεξε έναν υπολογιστή και άλλα αντικείμενα από το σπίτι του Λούις.

Πέρσι, η πολιτεία του Ιλινόις και οι ντόπιες αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν τους δημόσιους κατήγορους να απαγγείλουν στον Λούις κατηγορία για τους φόνους, κάτι που δε συνέβη καθώς δεν υπήρχαν απτά αποδεικτικά στοιχεία.

Πηγή: The Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος