ΗΠΑ: Επανεκκίνηση του προγράμματος “Cancer Moonshot” από τον Τζο Μπάιντεν

Το πρόγραμμα “Cancer Moonshot” αποτελεί μια πρωτοβουλία του  Αμερικανού Προέδρου την οποία ξεκίνησε το 2016 ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με σκοπό να επιταχύνει την πρόοδο στον αγώνα έναντι του καρκίνου.

Δύο ημέρες πριν την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου , ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του προγράμματος “Cancer Moonshot” υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου . Βασικός στόχος του ανανεωμένου προγράμματος είναι η μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά τουλάχιστον 50% στα επόμενα 25 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο το “Cancer Moonshot” αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιζώντων από καρκίνο και των οικογενειών τους.

Υπό την Προεδρία του Joe Biden και την Αντιπροεδρία της Kamala Harris, ο Λευκός Οίκος θέτει ως προτεραιότητα το πρόγραμμα “Cancer Moonshot” και ενορχηστρώνει μια σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων σε βάθος χρόνου για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, το ποσοστό θανάτων από καρκίνο προσαρμοσμένο ανά ηλικία έχει μειωθεί κατά 25%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν του καρκίνου και ζουν περισσότερο μετά τη διάγνωση της κακοήθειας. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην πρόοδο σε πολλούς τομείς. Η επιστημονική εξέλιξη οδήγησε στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών σε πολλά είδη κακοηθειών. Η ανοσοθεραπεία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και έχει αλλάξει άρδην τη φυσική πορεία ορισμένων κακοηθειών όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο αιματολογικός καρκίνος και άλλα. Παράλληλα, ιδιαίτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα της πρόληψης. Το εμβόλιο έναντι του ιού των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) μπορεί να προλάβει έως και 7 διαφορετικά είδη καρκίνου. Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης και οι σύγχρονες τεχνικές κολονοσκόπησης επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του παχέος εντέρου, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα “Cancer Moonshot” στηρίζεται σε 7 βασικούς άξονες για να πετύχει το βασικό του στόχο, δηλαδή τη μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά τουλάχιστον 50% στα επόμενα 25 χρόνια.

  1. Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και δυνατότητα επέκτασης του προσυμπτωματικού σε περισσότερα είδη καρκίνου
  2. Πρόληψη του καρκίνου
  3. Αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου
  4. Εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση με επιλογή της πλέον κατάλληλης θεραπείας για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά
  5. Επιτάχυνση της προόδου ενάντια στους πιο θανατηφόρους και σπάνιους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στην παιδική ηλικία
  6. Υποστήριξη των ασθενών, των φροντιστών και των επιβιωσάντων
  7. Μελέτη της εμπειρίας των ασθενών με καρκίνο

Πηγή: ΕΚΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος