ΗΠΑ: Ενισχυμένος πλέον ο Μπάιντεν στην κούρσα για το πρεδρικό χρίσμα-Στον Σάντερς το «μεγάλο βραβείο»

Ικανοποίηση στο στρατόπεδο του κεντρώου υποψηφίου των Δημοκρατικών για το Προεδρικό Χρίσμα, Τζο Μπάιντεν, μετά τις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές στη λεγόμενη Super Τρίτη, σε σειρά Αμερικανικών Πολιτειών. Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα ο Μπάιντεν επικρατεί σε τουλάχιστον 9 από τις συνολικά 14 Πολιτείες όπου διεξήχθη η διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με βασικό αντίπαλο τον Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, ο Σάντερς, ο οποίος δηλώνει «δημοκρατικός σοσιαλιστής», κερδίζει σε τουλάχιστον τέσσερις, ανάμεσά τους και στην Καλιφόρνια, το «μεγάλο βραβείο» σε όρους αντιπροσώπων στο κομματικό συνέδριο.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα, την επομένη της απογοητευτικής για τον ίδιο «Σούπερ Τρίτης», ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών και ότι θα στηρίξει τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα αποτελέσματα αναζωογόνησαν την παραπαίουσα μέχρι τώρα προσπάθεια του Μπάιντεν για το προεδρικό χρίσμα, καθώς φαίνεται πως αρκετοί τον θεωρούν ως “ασφαλή επιλογή”. Ωστόσο θα χρειαστούν εβδομάδες ίσως και μήνες προτού τελικά “κλειδώσει” η επιλογή του Δημοκρατικού στρατοπέδου, καθώς η  άνοδος του Σάντερς έχει φέρει στο προσκήνιο και τη διάσπαση στο Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο εμφανίζεται διχασμένο και σε αναζήτηση στρατηγικής για την τελική νίκη έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σάρωσε τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας, την Αλαμπάμα, το Τενεσί, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια και το Τέξας. Η πολιτεία αυτή των νότιων ΗΠΑ είναι η δεύτερη σε αριθμό αντιπροσώπων μετά την Καλιφόρνια, μεταξύ των 14 όπου διεξάγονταν προκριματικές εκλογές χθες.

«Είναι μια καλή βραδιά! Και μοιάζει να οδεύει να γίνει ακόμα καλύτερη! Δεν τη λένε ‘Σούπερ Τρίτη’ χωρίς λόγο», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο Λος Άντζελες. «Είμαι εδώ για να σας αναφέρω ότι είμαστε πάρα πολύ ζωντανοί. Και μην απατάσθε, αυτή η εκστρατεία θα στείλει τον Ντόναλντ Τραμπ στο σπίτι του», πρόσθεσε.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συνέδρων (1.991). Οι αντιπρόσωποι κάθε πολιτείας στο συνέδριο κατανέμονται αναλογικά στους υποψήφιους/τις υποψήφιες που ξεπερνούν το όριο του 15% των ψήφων.

Οι αντιπρόσωποι που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της Super Τρίτης, αποτελούν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα

Τζο Μπάιντεν

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε πρώτος στις εξής πολιτείες:

* Βόρεια Καρολίνα (110 αντιπρόσωποι, μοιράζονται αναλογικά). Αναμένεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 31 αντιπροσώπους.

  • * Βιρτζίνια (99).
  • * Μασαχουσέτη (91).
  • * Μινεσότα (75).
  • * Τενεσί (64)
  • * Αλαμπάμα (52).
  • * Οκλαχόμα (37).
  • * Άρκανσο (31).

Μπέρνι Σάντερς

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ επικρατεί στις εξής πολιτείες:

  • * Κολοράντο (67 αντιπρόσωποι).
  • * Γιούτα (29).
  • * Βερμόντ (16).
  • * Καλιφόρνια (415). Θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 48 από τους αντιπροσώπους.

– Μένουν ακόμα να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα στο Τέξας (228 αντιπρόσωποι) και στο Μέιν (24). Με το 64% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Μπάιντεν προηγείται οριακά του Σάντερς στο Τέξας με 30% έναντι 28% του Σάντερς.

– Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, ο Μπάιντεν κερδίζει τουλάχιστον 175 αντιπροσώπους, ο Σάντερς 151, ο Μπλούμπεργκ 8, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν 5 και η Τούλσι Γκάμπαρντ έναν.

Ξόδεψε τα περισσότερα, βγήκε προτελευταίος

Ο υποψήφιος που ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσό για διαφήμιση ενόψει της Σούπερ Τρίτης, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε καν σε μία από τις 14 πολιτείες.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης εκτιμάται πως δαπάνησε 500 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για διαφημίσεις, στην προσπάθειά του να κάνει δυναμική είσοδο στην κούρσα των Δημοκρατικών – δεν είχε πάρει μέρος στις τέσσερις προηγούμενες ψηφοφορίες. Μια ανάλυση του NBC News κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λόγος της διαφημιστικής δαπάνης του Μπλούμπεργκ έναντι αυτής του Μπάιντεν ήταν 50:1.

Όμως ο καταιγισμός διαφημιστικών μηνυμάτων εκ του αποτελέσματος δεν ήταν αρκετός: ο πρώην δήμαρχος δεν επικράτησε παρά μόνο στην αμερικανική περιοχή των νησιών Σαμόα, αν και ξεπέρασε το 15% που απαιτείτο για να εξασφαλίσει αντιπροσώπους στο κομματικό συνέδριο σε πολλές πολιτείες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος