ΗΠΑ: Ανθρώπινο πάγκρεας σε έμβρυο χοίρου – Οι αμφιλεγόμενες κλινικές δοκιμές για μοσχεύματα

Διοχετεύοντας ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε έμβρυα γουρουνιών, Αμερικανοί επιστήμονες επιχειρούν να απαντήσουν στην παγκόσμια ζήτηση οργάνων προς μεταμόσχευση. Το εγχείρημα κρίνεται αμφιλεγόμενο στις ΗΠΑ και ενδεικτικό είναι ότι το ερευνητικό κέντρο National Institutes of Health, επέβαλε μορατόριουμ στη χρηματοδότηση σχετικών δοκιμών, καθώς δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα διαφυγής των βλαστοκυττάρων μέχρι και προς τον εγκέφαλο του πειραματόζωου.

Ο Αμερικανός βιολόγος -γενετιστής Pablo Ross,ο οποίος ηγείται της έρευνας δηλώνει: «Η ελπίδα μας είναι ότι στο έμβρυο χοίρου θα αναπτυχθεί κανονικά, ένα ανθρώπινο όργανο, για παράδειγμα πάγκρεας που θα είναι συμβατό για μεταμόσχευση, αφού θα αποτελείται αποκλειστικά από ανθρώπινα κύτταρα”.

Το όργανο που καλλιεργείται στους χοίρους, ως ακριβές ανθρώπινο αντίγραφο, αποκαλείται χίμαιρα.

Στην ελληνική μυθολογία, χίμαιρες ήταν τέρατα αποτελούμενα από τρία ζώα: λιοντάρι, κατσίκα και φίδι, αναφέρει στο εκτενές ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο BBC, σχολιάζοντας ότι οι αμφιλεγόμενες κλινικές δοκιμές εκτός των άλλων θα δώσουν άλλο νόημα στη χίμαιρα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές περιγράφουν το εγχείρημα ως δοκιμαστική βιολογική θερμοκοιτίδα.

Διαγράφοντας ένα βασικό γονίδιο που εμπλέκεται στη δημιουργία του παγκρέατος χοίρου, οι ερευνητές δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες στα ανθρώπινα κύτταρα να επικρατήσουν, ώστε να αναπτυχθεί ανθρώπινο όργανο στο πειραματόζωο.

Ο καθηγητής στο Τμήμα της Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα Walter Low, αναφέρει ότι “στόχος δεν είναι μόνο να αναπτυχθεί ανθρώπινο πάγκρεας αλλά καρδιά, συκώτι, νεφρά, πνεύμονες και κερατοειδείς”.

Η ομάδα προσπαθεί παράλληλα, να δημιουργήσει ανθρώπινους νευρώνες παραγωγής ντοπαμίνης σε χιμαιρικά έμβρυα, για τη θεραπεία ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Οπως παραδέχονται οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι ανθρώπινα κύτταρα διοχετεύονται στοχευμένα, βρέθηκαν σε διάφορα μέρη του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

“Εάν διαπιστώσουμε ότι ο εγκέφαλος του χοίρου αποκτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τότε η κύηση που κανονικά διαρκεί 116 ημέρες, διακόπτεται στις 28 ημέρες για να εμποδιστεί η γέννηση των εμβρύων”, αποκάλυψαν οι ερευνητές, προκαλώντας και αντιδράσεις φιλοζωϊκών οργανώσεων.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν ελπίδες ότι οι γενετικά τροποποιημένοι χοίροι θα μπορούσαν να παρέχουν μια ατελείωτη προσφορά οργάνων προς μεταμόσχευση, ωστόσο οι κλινικές δοκιμές κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω της ανησυχίας ότι ιοί από ζώα θα μόλυναν ανθρώπους. Ωστόσο, πέρυσι ερευνητική ομάδα του Harvard Medical School, ανακοίνωσε ότι “τα βασικά εμπόδια για μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους στον άνθρωπο, έχουν πλέον ξεπεραστεί”.

ΠΗΓΗ:BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ