Ιωάννης Kιουμής: Κάθε ένσταση για τον εμβολιασμό κρύβει τον απόλυτο παραλογισμό

Χρήσιμη, αλλά όχι αναγκαστικά απαραίτητη θεωρεί ο Ιωάννης Kιουμής, καθηγητής πνευμονολογίας – λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ την χορήγηση τρίτης επαναληπτικής δόσεως εμβολίου σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού, που το έχουν ανάγκη.

Ακολουθώντας την προτροπή του ΠΟΥ να δοθούν οι επιπλέον ή περίσσιες δόσεις των εμβολίων σε χώρες του λεγομένου τρίτου κόσμου, αντί να διασφαλίσουν οι δυτικές και προηγμένες  χώρες τον εμβολιασμό του δικού τους πληθυσμού, ο κ. Kιουμής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παγκοσμιοποίηση. Τονίζει ότι οι μετακινήσεις των πληθυσμών δημιουργούν κινδύνους εξάπλωσης της νόσου από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε τις χώρες που προχωρούν σε τρίτη δόση εμβολίου να σκεφτούν τους άλλους λαούς και να το καθυστερήσουν έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, ο κ. Τέντρος είχε ζητήσει ένα «μορατόριουμ» στις αναμνηστικές λήψεις, αλλά οι χώρες έχουν σχεδιάσει να προσφέρουν εμβόλια στους δικούς τους ευάλωτους ανθρώπους, αντί σε άλλες χώρες.

Η τρίτη δόση είναι ακριβώς η ίδια με τις προηγούμενες χωρίς κάποια διαφοροποίηση στην παρασκευή του, σημειώνει ο κ. Kιουμής. Ενδεχομένως η επαναληπτική δόση να μην είναι της ίδιας εταιρείας με τις προηγούμενες, αλλά αυτό δεν παίξει ρόλο.

Εκτιμά ότι το άνοιγμα των σχολείων θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά δεν αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ωστόσο, για να μην υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά επισημαίνει ότι σε πανελλήνιο επίπεδο το κύμα της πανδημίας τείνει να επιβραδυνθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αθήνα και σε μικρότερο στην Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού και χαλάρωσης, διότι με τα σχολεία θα υπάρξει επιβράδυνση της θετικής εικόνας.

Σύμφωνα με τον κ. Kιουμή, «και τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν βαριά, σε μικρότερο ποσοστό από τους ενήλικες, αλλά δεν μπορούμε να στηριχτούμε στον  νόμο των πιθανοτήτων για να μην εμβολιαστούν. Τα εμβόλια ας το επαναλάβουμε έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Κάθε άλλη ένσταση για τον εμβολιασμό κρύβει μέσα της τον απόλυτο παραλογισμό», κατέληξε ο κ. Κιουμής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος