Ινδία: Η Nestle απέσυρε προϊόν για προσβολή ινδουιστικών θεοτήτων

Η Nestle απέσυρε μια ειδική σειρά KitKat στην Ινδία, διότι πάνω στη συσκευασία απεικονίζονταν ιερές ινδουιστικές θεότητες και δέχτηκε κριτική για προσβολή θρησκευτικών αισθημάτων. Η περιορισμένη σειρά της γνωστής σοκολάτας είχε λανσαριστεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας σειράς “KitKat travel breaks” και κατά την οποία τυπώνονταν στα περιτυλίγματα φωτογραφίες έργων τέχνης από ντόπιους καλλιτέχνες.

Εντούτοις, αν και η ινδική εκδοχή της σειράς σχεδιάστηκε για να τιμήσει τις χειροτεχνίες του ινδικού κρατιδίου Οντίσα, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο καθώς η σειρά παρουσίαζε εικόνες των ινδουιστών θεοτήτων Τζαγκανάθ, Μπαλαμπχάντρα και Μάτα Σουμπχάντρα.

Πολλοί εξέφρασαν την οργή τους ότι τα περιτυλίγματα μπορεί να καταλήξουν σε «κάδους σκουπιδιών και αποχετεύσεις» ή να ποδοπατηθούν στο δρόμο, κάτι που αποτελεί ασέβεια προς τις θεότητες και την ινδουιστική πίστη.

Καθώς ο ινδουιστικός εθνικισμός αυξάνεται στην Ινδία, υπάρχει αυξημένη ευαισθησία ως προς την απεικόνιση της ινδουιστικής πίστης και πρόσφατες κατηγορίες για προσβολή θρησκευτικών συναισθημάτων έχουν εκφραστεί σε βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις.

Η Nestle ανακοίνωσε ότι η εν λόγω σειρά σοκολάτας κυκλοφόρησε με σκοπό να τιμήσει την κουλτούρα της Οντίσα και τα σχέδια σε πακέτα που αντιπροσωπεύουν την τέχνη «Pattachitra», μια μορφή τέχνης που αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα έργα τέχνης της Οντίσα και οι πίνακες απεικονίζουν ιστορίες ινδουιστικών θεοτήτων.

Η εταιρεία για «προληπτικούς λόγους» απέσυρε τη σειρά από την αγορά.

Ακόμη, ανέφερε ότι θέλει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γνωρίσουν την τέχνη και δημιουργούς της και λυπάται αν χωρίς την θέλησή της πλήγωσε τα θρησκευτικά αισθήματα κάποιων ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η Nestle απολογήθηκε για συσκευασία που απεικόνιζε λανθασμένα το Εθνικό Πάρκο Lamjao να βρίσκεται στην πολιτεία Μεγκαλίγια και όχι στην Μανιπούρ. Στην διαφημιστική καμπάνια φιγουράριζε ένα κόκκινο πάντα, ένα είδος που το πάρκο δεν φιλοξενούσε.

Πηγή: Guardian

Επιμέλεια: Χαρούλα Τσιούβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος