Επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός αστυνομικού, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων εναντίον της νέας νομοθεσίας περί ιθαγένειας στο βορειοανατολικό Νέο Δελχί, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ινδική αστυνομία.
Αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν, ιδιοκτησίες καταστράφηκαν, ενώ πέρα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ και κατά της νέας νομοθεσίας πέταγαν πέτρες και τούβλα. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Gokulpuri, in #Delhi today. The BBC saw mobs of people with sticks and stones chanting ‘Jai Shri Ram’. Parts of Delhi are witnessing the worst violence and rioting India’s capital has seen in decades. Seven confirmed dead. #DelhiViolence pic.twitter.com/8b1VWH1mdl
— Nicola Careem (@NicolaCareem) February 25, 2020
Ωστόσο ο Δρ. Ρατζές Κάλρα, ανώτερο στέλεχος της διοίκησης νοσοκομείου στο Νέο Δελχί, επισήμανε ότι «κάποιοι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο έφεραν τραύματα από σφαίρες». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι από τους 25 που ανέφεραν αρχικά πηγές που πρόσκεινται στην αστυνομία, κάνοντας λόγο για 90. Πριν από λίγο, αξιωματικός της ινδικής αστυνομίας έκανε λόγο για επτά νεκρούς και 150 τραυματίες.
Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν λίγες ώρες μετά την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ινδική πρωτεύουσα χθες Δευτέρα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εντός της ημέρας.
Very volatile in Yamuna Vihar. We’ve seen mobs of men carrying sticks and stones. There’s been arson. We were being stopped from filming. You can someone yelling that at the end of video. #DelhiBurning #DelhiViolence pic.twitter.com/5QrRnsieM5
— Yogita Limaye (@yogital) February 25, 2020
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε τομείς της πρωτεύουσας με μεγάλες κοινότητες μουσουλμάνων.
Ο νέος νόμος, που επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης της ινδικής υπηκοότητας για μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων από γειτονικές χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, εξαιρεί τους μουσουλμάνους.
Επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν πως ο νόμος για την υπηκοότητα που προώθησε η κυβέρνηση του Μόντι το 2019 αντιβαίνει τον κοσμικό χαρακτήρα του ινδικού κράτους. Παρότι το Σύνταγμα της Ινδίας ορίζει ότι το κράτος αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως ίσους ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, η κυβέρνηση του Μόντι και του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος BJP οδεύει να περιθωριοποιήσει ή ακόμα και να μετατρέψει σε απάτριδες μεγάλο μέρος των ινδών μουσουλμάνων και ιδίως των κατώτερων καστών.
Το BJP διαβεβαιώνει ότι ο νόμος δεν στρέφεται εναντίον κανενός Ινδού, ινδουιστή ή μουσουλμάνου.
Οι διαδηλώσεις όμως, που γενικά ήταν ειρηνικές ως τώρα, δεν έχουν σταματήσει σε πόλεις της χώρας, με τις μουσουλμάνες να τίθενται συχνά επικεφαλής τους.
Ηγετικό στέλεχος τοπικής οργάνωσης του BJP απείλησε γυναίκες που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία κοντά σε σταθμό του μετρό στο βορειοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας ότι θα είναι αναγκασμένες να φύγουν από την Ινδία αφού ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, μετέδωσε το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος