Ημέρα κατά του AIDS: Οι δυσκολίες μιας στιγματισμένης ζωής – Σημαντικές ρυθμίσεις για οροθετικούς (video)

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής των οροθετικών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, που περιλαμβάνει την άυλη συνταγογράφηση των φάρμακων για τον HIV αλλά και το δικαίωμα αναδοχής παιδιών σε ασθενείς με AIDS. Σαράντα χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, το στίγμα και ο φόβος είναι ακόμα εδώ, όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι πάσχοντες στο αφιέρωμα της ΕΡΤ.

Ο Ηλίας ζει τα τελευταία 6 χρόνια με το AIDS. Μίλησε στην ΕΡΤ για την αντίδραση της οικογένειάς του, όταν διαγνώστηκε με τον ιό σε ηλικία εικοσιενός ετών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί σήμερα.

Η διάγνωση που στην αρχή ήταν “θανατική καταδίκη” πλέον είναι διαχειρίσιμη μέσω αγωγών που μειώνουν δραστικά την εξέλιξη της ασθένειας και παρατείνουν τη ζωή

“Ο οροθετικός που παίρνει αγωγή δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό δεν το γνωρίζει ακόμα ο περισσότερος κόσμος” σημειώνει ο Ηλίας

Σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την βελτίωση της ζωής των οροθετικών.

«Έχει και τη δική της ξεχωριστή σημειολογία το γεγονός ότι ψηφίζουμε σημαντικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Η πρώτη είναι η δυνατότητα να έχουν δυνατότητα τεκνοθεσίας οι οροθετικοί συμπολίτες μας, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή, κάτι το οποίο μου έκανε πολλή εντύπωση ότι δεν είχε ήδη αντιμετωπιστεί. Όπως, βέβαια, και πολύ σημαντική είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα ισχύει, πλέον, για όλους όσοι ακολουθούν αντιρετροϊκές θεραπείες. Είναι δύο παρεμβάσεις σημαντικές. Θα ψηφιστούν αύριο και αποτελούν μόνο μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Τις δύο διατάξεις που ήταν πάγια αιτήματα των οροθετικών εισηγήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μήνυμα κατά του στιγματισμού των οροθετικών έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή της στο ειδικό κέντρο πρόληψης και εξέτασης για τον HIV στο κέντρο της Αθήνας και τη μονάδα ειδικών λοιμώξεων του νοσοκομείου Γεννηματάς.

«Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση του HIV η επιστήμη έχει κάνει μεγάλες προόδους, η θνησιμότητα έχει μειωθεί και η καθημερινότητα των ασθενών έχει βελτιωθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική πρόσβαση στη θεραπεία. Η άγνοια ωστόσο, ο φόβος και ο κοινωνικός στιγματισμός των οροθετικών συνεχίζει δυστυχώς να υπάρχει” επεσήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, “Θετική Φωνή”, επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις και τη στήριξη που παρέχει ο σύλλογος στους ανθρώπους που ζουν με τον HIV. O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή για τα οροθετικά άτομα.

“Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή είναι στη θετική κατεύθυνση και θα την ψηφίσουμε από κει και πέρα θέλει δουλειά σε σχέση με τις κοινωνικές προκαταλήψεις σε με την ενημέρωση και θέλει και δουλειά στα σχολεία”, σημείωσε

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε άτομα που ζουν με τον HIV δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.

Απειλή για την ανθρωπότητα 40 χρόνια μετά το AIDS

Ημέρα κατά του AIDS: Οι δυσκολίες μιας στιγματισμένης ζωής – Σημαντικές ρυθμίσεις για οροθετικούς (video)
EPA/PIYAL ADHIKARY

Μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, το AIDS έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 36 εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία 40 χρόνια. Ανάμεσά τους και προσωπικότητες, όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Φρέντι Μέρκιουρι.

Ήταν 5 Ιουνίου 1981 όταν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα του AIDS μετά τον εντοπισμό μιας σπάνιας πνευμονίας σε ομοφυλόφιλους στην Καλιφόρνια.

Η νόσος κυριαρχούσε στην επικαιρότητα, καθώς μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων περιλαμβάνονταν και διάσημες προσωπικότητες που έχασαν τη μάχη με το AIDS, σοκάροντας την κοινή γνώμη.

Αξέχαστος παραμένει ο θάνατος του Φρέντι Μέρκιουρι τον Νοέμβριο του 1991. Η φωνή των Queen, είχε διαγνωστεί με τη νόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο σύντροφο της ζωής του, Τζιμ Χάτον, τον Απρίλιο του 1987.

Στις 6 Ιανουαρίου του 1993, σε ηλικία 55 ετών, ο Ρώσος χορευτής και χορογράφος του κλασικού μπαλέτου Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, προσβεβλημένος και αυτός από τον ιό του HIV, αφήνει την τελευταία του πνοή.

H Χειραψία της Νταϊάνα με ασθενή του AIDS, που έσπασε τα ταμπού

Και ενώ ο φόβος για την ασθένεια δέσποζε, η πριγκίπισσα Νταϊάνα σημάδεψε ανεξίτηλα τις μνήμες όλων με τον ανθρωπισμό της. Η συμβολική χειραψία της σε ασθενή του AIDS, κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο που φρόντιζαν ασθενείς με HIV, θεωρείται μέχρι και σήμερα πως στάθηκε αφορμή για να αλλάξει η προκατάληψη.

“Καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, μας υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 40 χρόνια μετά την παγκόσμια επιδημία του AIDS, δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο και θεραπεία για αυτήν την ασθένεια” επεσήμανε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους

Όπως τόνισε, δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορονοϊού, σε αντίθεση με το AIDS, έχουμε όχι ένα αλλά πολλά εμβόλια για την αντιμετώπισή της Covid-19 και πολλά άλλα αποτελεσματικά εργαλεία.

Από το Βατικανό, Ο Πάπας Φραγκίσκος έστρεψε την προσοχή στους νοσούντες από AIDS που σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν έχουν το προνόμιο της περίθαλψης.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών Δόκτωρ Άντονι Φάουτσι από την άλλη, υπογράμμισε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει εκτρέψει τους επιστημονικούς και οικονομικούς πόρους από την καταπολέμηση του AIDS, εμποδίζοντας σοβαρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον τερματισμό του έως το 2030.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Ηλίας Κούκος

Επιμέλεια-Διεθνές: Βιργινία Κουριδάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος