Ηλιακή καταιγίδα χτύπησε τη Γη – Πώς επηρεάζει το βόρειο σέλας

Η Γη χτυπήθηκε τη Δευτέρα από μια έντονη ηλιακή καταιγίδα που θα μπορούσε να φέρει το βόρειο σέλας στους νυχτερινούς ουρανούς νοτιότερα από το κανονικό. Συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου τέσσερα -στην κλίμακα του πέντε- παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα από τις 1500 GMT, σύμφωνα με το εξειδικευμένο κέντρο της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Οι συνθήκες αυτές ενδέχεται να διατηρηθούν για αρκετές ώρες, αλλά δεν αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω σε ένταση, πρόσθεσε η NOAA σε ανακοίνωσή της.

“Μια σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί αχνά σέλας μέχρι την Αλαμπάμα και τη βόρεια Καλιφόρνια”, ανέφερε η NOAA. Η νέα ηλιακή καταιγίδα προκαλείται από εκρήξεις σωματιδίων που εξέρχονται από τον Ήλιο. Όταν τα σωματίδια αυτά φτάνουν στη Γη, διαταράσσουν το μαγνητικό της πεδίο. “Υπάρχουν πολλά σέλας τώρα… Αν διαρκέσει μέχρι να νυχτώσει εδώ, ίσως μπορέσουμε να δούμε μερικά”, δήλωσε ο Eric Lagadec, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, στο X.

Αλλά οι ηλιακές ή γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μπορούν να διαταράξουν τις επικοινωνίες υψηλής συχνότητας, να διαταράξουν τους δορυφόρους και να προκαλέσουν υπερφόρτωση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι φορείς διαχείρισης ευαίσθητων υποδομών έχουν ειδοποιηθεί να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό αυτών των επιπτώσεων, δήλωσε η ΝΟΑΑ.

Τον Μάιο, ο πλανήτης αντιμετώπισε μία από τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια. Προκάλεσαν σέλας που φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία, σε πολύ χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το συνηθισμένο. Αυτού του είδους τα φαινόμενα έχουν αυξηθεί πρόσφατα, επειδή ο Ήλιος βρίσκεται σήμερα κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του, σύμφωνα με τον 11ετή κύκλο του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος