Οικονομία, μετανάστευση, ψηφιακή ατζέντα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ (video)

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό πολιτικό κλίμα και σε ατμόσφαιρα αναπτέρωσης των ευρωπαϊκών προσδοκιών. Το πρόσωπο της Συνόδου ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, ο μόνος ηγέτης που δεν μετείχε σε κομματική προπαρασκευαστική συνάντηση. Το στίγμα μιας νέας εποχής στη γαλλογερμανική συνεργασία με ευρωπαϊκή προοπτική έδωσαν κατά την κοινή συνέντευξή τους ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγκελα Μέρκελ.

Την Παρασκευή συζητήθηκαν η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η παγκοσμιοποίηση, το μεταναστευτικό και η ψηφιακή ατζέντα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχτηκαν υπέρ των ανοιχτών αγορών κι επεσήμαναν την ανάγκη προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής από τις αθέμιτες πρακτικές.

Σχετικά με την ανάπτυξη, δόθηκε έμφαση στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Ως προς το μεταναστευτικό, εστίασαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ροών από Αφρική και η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη για την καταπολέμηση των διακινητών.

Σε ισχύ παραμένει η συμφωνία με την Τουρκία, με αύξηση του αριθμού των επιστροφών και επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων.

Με απόφαση των ηγετών, καλείται η Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές λύσεις για την άμβλυνση του φόρτου των κρατών μελών της πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Ανταπόκριση: Γ. Συριόπουλος
Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος