Κ. Πιερρακάκης: Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν από το 2025 – Πώς σχολιάζουν φοιτητές στο εξωτερικό την απόφαση της κυβέρνησης

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023 έδωσε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων – υπό αυστηρές προϋποθέσεις – με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «ιστορική μεταρρύθμιση». Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και καθηγητές, μίλησαν στην ΕΡΤ, με αφορμή τη μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA γνωστοποίησε ότι η λειτουργία τους θα ξεκινήσει από το 2025.

Ο κύβος ερρίφθη και η ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ. Το θεσμικό πλαίσιο που θα ανοίξει το δρόμο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό παιδείας.

«Αυτό απαιτεί και το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και μια τελολογική ερμηνεία του άρθρου 16, ούτως ώστε να εναρμονιστούμε στα ευρωπαϊκά δρώμενα και να φύγουμε από το πεδίο της εσωστρέφειας. Παράλληλα με την ανάπτυξη των παραρτημάτων μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών, θα δοθεί μια σημαντική ενίσχυση στα δικά μας κρατικά πανεπιστήμια, που όπως ξέρετε το σημαντικό ενδιαφέρον της χώρας μας βρίσκεται εστιασμένο επάνω τους» τόνισε ο ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας.

Η αδειοδότηση των παραρτημάτων θα γίνει υπό την αυστηρή επίβλεψη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης. Η δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελούν προϋπόθεση. Το παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου οφείλει από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του να έχει τουλάχιστον 3 πανεπιστημιακές σχολές και να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται. Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους που θα είχαν χορηγηθεί εάν ο φοιτητής είχε σπουδάσει στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου. Θα έχουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα .

«Tο πώς θα παίρνει τους φοιτητές, θα ελέγχεται πλήρως από το ελληνικό κράτος, από την ελληνική νομοθεσία. Άρα λοιπόν μιλάμε για κάποια πράγματα, τα οποία δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι» υπογράμμισε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο Βασίλης Θεοχαρίδης σπουδάζει Ιατρική στην Ιατρική σχολή της Σόφιας. Στις πανελλαδικές εξετάσεις συγκέντρωσε 18.000 μόρια όμως δεν κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή που ονειρευόταν. Όπως είπε « στην περίπτωση που αυτή η δυνατότητα υπήρχε όταν εγώ έφευγα, πιθανώς και θα την επέλεγα. Προφανώς θα την επέλεγα γιατί θα έμενα κοντά στους δικούς μου, κοντά στην οικογένειά μου. Θα σπούδαζα στη μητρική μου γλώσσα. Στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο και πρόσφατα δημιουργήθηκε και ένα τρίτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο για ιατρική σχολή, αλλά και για άλλες ειδικότητες. Όλα τα πτυχία αυτά αναγνωρίζονται στην Ελλάδα και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, είτε διδάσκονται στην αγγλική είτε στη βουλγαρική γλώσσα»

Αλλά και ο Αλέξανδρος είναι πρωτοετής φοιτητής νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Η φοίτηση είναι τετραετής και το πτυχίο του αναγνωρίζεται από την ελληνικό κράτος. «Φυσικά και θα επέλεγα να φοιτήσω σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε η ανάγκη της μετεγκατάστασής μου από την Ελλάδα στην Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα είναι από τα πρώτα πανεπιστήμια μη κρατικά, τα οποία θα έρθουν στην Ελλάδα και θα ιδρύσουν παράρτημα, συγκεκριμένα βέβαια της Ιατρικής Σχολής. Και περιμένουμε φυσικά και ένα παράρτημα της Νομικής. Εγώ προσωπικά θα επέστρεφα κατευθείαν για να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Ελλάδα» τόνισε.

Στην Κύπρο σπουδάζουν περίπου 18.000 Έλληνες φοιτητές και στόχος της Πολιτείας είναι να προσελκύσει ξένους φοιτητές αλλά και αν το επιθυμούν να επαναπατριστούν περισσότεροι από 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

«Εισρέουν συνάλλαγμα, άνθρωποι οι οποίοι εγγράφονται στα πανεπιστήμια τα ιδιωτικά, με συνέπεια να ωφελείται γενικότερα η οικονομία του τόπου» τόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ερευνητής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας, Χαρίδημος Τσούκας.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» ενισχύει το δημοσιο πανεπιστήμιο. Διευκόλυνει την ίδρυση νέων τμήματων και δημιουργεί μηχανισμό χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών. Παράλληλα περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσουν περαιτέρω την διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Παπαχλιμίντζος, ανέφερε μεταξύ άλλων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ότι «αυτό το οποίο έρχεται με τη μεταρρύθμιση που παρουσίασε σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργικό συμβούλιο και πήρε το πράσινο φως, είναι αποκλειστικά και μόνο παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που θα ιδρύονται στην Ελλάδα. Κανονικά όμως πανεπιστήμια είναι αυτά, με το “κλειδί” να είναι τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα».

Έντονες αλλά διαφορετικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ . Για «επικίνδυνα παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη με το Σύνταγμα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι δεν θα μπει εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις. ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους.

Για υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών κατηγορεί τον πρωθυπουργό η Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Τονίζει ότι η ακραία εγκληματικότητα, η ωμή οπαδική βία και η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές συσκέψεις, ενώ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια υπογραμμίζει ότι ο κ.
Μητσοτάκης παίζει τώρα επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα.
Όπως είπε « ούτε δημόσιο, ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κύριο Μητσοτάκη».

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση, όπως τονίζει Νίκος Ανδρουλάκης, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει τα πτυχία εμπόριο. «Εάν τώρα η Νέα Δημοκρατία φέρει κάτι το οποίο υπονομεύει το Δημόσιο και κάνει τα πτυχία αυτά εμπόριο μέσω μιας αγοράς ιδιωτικού χωρίς κριτήρια και κερδοσκοπικού, τότε θα το συζητήσουμε και θα είμαστε αρνητικοί» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας κάνει λόγο το ΚΚΕ: «το νομοσχέδιο, που παραπλανητικά τιτλοφορείται ως “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” μία ελευθερία, υπηρετεί: την αγοραπωλησία πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και με την επέκταση της εμπορευματοποίησης στα δημόσια».

Αντιδράσεις και από τα άλλα κόμματα. Η Ελληνική Λύση υπογραμμίζει « Η βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γεννά μια απορία: θα νοιαζόταν τόσο πολύ αν δεν ενδιαφερόταν η γνωστή εταιρεία CVC;».

«Η μόρφωση για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα. Είναι προνόμιο για εκείνους που μπορούν να την πληρώσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι «το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όχι απλώς αναγγέλλετε εκτροπή, αλλά το κάνετε στο πεδίο της παιδείας».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τοποθετείται τέλος Ιανουαρίου.

Πηγή: ΕΡΤ/Ελίνα Κολύβα, Γιάννης Φασουλά, Σχόλιο: Κώστας Παπαχλιμίντζος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος