Ιδιοτελής, εκδικητικός, ακατάλληλος για πρόεδρος ο Τραμπ, αναφέρει στο βιβλίο του ο Μπόλτον

Πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο για τον πρώην – και υποψήφιο για επανεκλογή – πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγγραφέας του βιβλίου – όπως και πολλών άλλων για τον Ντόναλντ Τραμπ – ένας από τους πρώην στενούς του συνεργάτες: ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Σε αυτή την νέα έκδοση των απομνημονευμάτων του Τζον Μπόλτον επί προεδρίας Τραμπ, οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί στον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα δεν διαφέρουν πολύ από άλλα βιβλία που έχουν εκδώσει πρώην συνεργάτες του.

Ποιος είναι κατά Μπόλτον ο Τραμπ: Ένας άνθρωπος παντελώς ιδιοτελής, που τιμωρεί τους προσωπικούς του εχθρούς και θα είναι χαλαρός με τους αντιπάλους των ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Ο Μπόλτον, ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο του Τραμπ το 2018 και το 2019, κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ ότι δεν έχει καμία πολιτική φιλοσοφία, ούτε πολιτική συγκρότηση. Αν επανεκλεγεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να δώσει εντολή οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ, να περιορίσει την υποστήριξη στην Ουκρανία παρά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, να ενθαρρύνει την Κίνα να θέσει υπό αποκλεισμό την Ταϊβάν και γενικά να επιδιώξει τον απομονωτισμό, προειδοποίησε ο Μπόλτον.

«Ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος», γράφει ο Μπόλτον στον νέο πρόλογο του βιβλίου «The Room Where It Happened» (Στο Δωμάτιο όπου Συνέβη). Σε ένα βιβλίο που μιλά για τα όσα βίωσε τους 17 μήνες που διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. «Αν τα πρώτα τέσσερα χρόνια προεδρικής του θητείας ήταν άσχημα, μια δεύτερη θητεία θα είναι χειρότερη».

Ενώ ο Τραμπ αυτοπροβάλλεται πάντα ως το μεγάλο αουτσάιντερ, έχοντας κάποτε πει «για όσους έχουν αδικηθεί και προδοθεί, εγώ είμαι η εκδίκησή σας», ο Μπόλτον λέει ότι ο Τραμπ στην ουσία δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά τον εαυτό του.

«Ο Τραμπ ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα μόνο να πάρει εκδίκηση για τον εαυτό του, και θα ξοδέψει μεγάλο μέρος της δεύτερης θητείας για αυτό», γράφει στο βιβλίο όπου σκιαγραφείται μια ζοφερή εικόνα της Αμερικής επί μιας δεύτερης θητείας Τραμπ.

Ο Μπόλτον είχε δηλώσει πριν αναλάβει πόστο στην κυβέρνηση Τραμπ ότι πίστευε λανθασμένα ότι το βάρος του αξιώματος θα πειθαρχούσε τον πρόεδρο. Αλλά ανακάλυψε τελικά ότι ο μεγιστάνας ασχολείτο μόνο με το προσωπικό του συμφέρον.

«Νοιάζεται σχεδόν αποκλειστικά για τα δικά του συμφέροντα», γράφει ο Μπόλτον, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ θα ήθελε να περιβάλλεται από «έναν Λευκό Οίκο δουλοπάροικων» που θα εκτελεί τυφλά τις εντολές του.

Ισχυρίζεται επίσης ότι ενώ ο Τραμπ, στην προεδρία του, διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, που με απόφασή του ανέτρεψε την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade, που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ίσως να μην ακολουθήσει συντηρητικές πολιτικές αν επανεκλεγεί.

Ο Μπόλτον τόνισε ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη προεδρική θητεία με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ σημαίνει ότι «οι πολιτικοί περιορισμοί γύρω του είναι πολύ χαλαρότεροι και ο ρόλος του ‘θεματοφύλακα’ που θα μπορούσε να ήταν η γνώμη των ψηφοφόρων θα ελαχιστοποιηθεί».

Ο Μπόλτον κρατάει ορισμένα από τα πιο σκληρά λόγια του για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, γράφοντας ότι ο Τραμπ έστειλε έναν «ιό απομονωτισμού» που διαπέρασε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ότι «σε καμία αρένα… οι παραλογισμοί Τραμπ δεν ήταν πιο καταστροφικοί από ό,τι ήταν για την εθνική ασφάλεια».

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επίσης τονίζει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, μια προοπτική που θα χαροποιούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Μπόλτον να λέει ότι «είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ αναφορικά με την Ουκρανία θα ευνοήσει τη Μόσχα».

Η Ταϊβάν και άλλοι στην περιοχή της Κίνας «αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ», σημειώνει ο Μπόλτον, υποδηλώνοντας ότι οι κίνδυνοι η Κίνα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δημιουργήσει κρίση στην Ταϊβάν -ίσως θέτοντας σε αποκλεισμό το νησί- θα αυξηθούν.

«Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ διαγωνίζονται ποιος θα είναι πιο ευτυχισμένος να δει τον Τραμπ ξανά στην εξουσία», γράφει ο Τζον Μπόλτον.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος