Η ζωή χαρίζεται από δότες μυελού των οστών  

Η ελπίδα δεν είναι μόνο για μια ημέρα. Οι ασθενείς που πάσχουν από αιμοποιητικές ασθένειες και χρειάζονται μόσχευμα, για να επιβιώσουν πρέπει να βρουν συμβατό δότη. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την Λήψη Δειγμάτων Μυελού των Οστών.

Η Παγκόσμια ημέρα εθελοντού δότη είναι αφορμή για υπόμνηση, μιας πράξης ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, που πρέπει να έχει συνέχεια.   

Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, καθ. αιματολογίας- διευθυντής μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο ΠΓΝΠ, πρόκειται για μια καθαρά  εθελοντική δράση. «Ατυχώς το μόνο εργαλείο για να σωθεί ένας ασθενής με λευχαιμία είναι ο μυελός των οστών από κάποιον δότη.

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Είναι εκείνος που κτίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν παρουσιάζει βλάβη προκαλούνται σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης.

«Από τον δότη παίρνουμε  3 εκατ. κύτταρα, αρχέγονα και τα μεταμοσχεύουμε στον λήπτη. Η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο να δίνεις αίμα. Όσο μικρότερος είναι ηλικιακά ο δότης τόσο το καλύτερο, γιατί μπορεί να κληθεί έπειτα και από 10 χρόνια για να δώσει μυελό. Η ηλικία του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40-45 έτη ηλικίας, εφ’ όσον είναι άνω των 18 ετών. Εντός της οικογένειας υπάρχει συμβατότητα μόνο για το 1/3 μόνον των ασθενών.  Συνήθως τα αδέλφια είναι συμβατοί δότες σε ποσοστό 25%. Επομένως η ιστική συμβατότητα είναι δύσκολη. Μόλις ένας στους 1500 μπορεί να βρεθεί  συμβατός». Για τον εντοπισμό κατάλληλων μη συγγενών δοτών, απαιτείται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εθελοντών, σημειώνει ο κ. Σπυριδωνίδης.

Οι δότες εντάσσονται στο εθνικό μητρώο δοτών και μετά στο παγκόσμιο μητρώο δοτών. Η Ελλάδα έχει ήδη δώσει 300 μοσχεύματα παγκοσμίως. Η αφαίρεση των κυττάρων γίνεται σε μεγάλα εξειδικευμένα κέντρα.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι «οι ανάγκες στο αίμα συνεχίζονται και οι μόνοι δότες είμαστε εμείς». Όπως αναφέρει ο κ. Σπυριδωνίδης «εκείνο που προβληματίζει και στενοχωρεί είναι ότι κάποιοι αρνούνται να λάβουν αίμα από εμβολιασμένους αιμοδότες».

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), παρά την δυσχερή καθημερινότητα που επέβαλαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και την μείωση των μεταμοσχεύσεων που σημειώθηκε πέρυσι (Μάρτιος – Μάιος 2020), υπήρξε αντιστροφή στον τομέα των μεταμοσχεύσεων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελός των οστών, ομφαλιοπλακουντιακό αίμα), μέσα στο 2021 .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος