Η Υπερδνειστερία και η ιστορία της

“Η Ρωσία χρόνια τώρα υποστηρίζει την Υπερδνειστερία, διατηρεί στρατεύματα στα εδάφη της, και θέλει την απόσχιση της”, ανέφερε στη συνάδερφο Χ. Σάμου απ` το Κισινάου ο Ιστορικός Vlad Mischevca, o οποίος είπε ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Μητρώου Πληθυσμού, απ` τους 351 χιλιάδες κατοίκους οι 341 έχουν Μολδαβική ιθαγένεια”.

Η Ρωσία χρειάζεται επί του παρόντος ζωηρές νίκες στο πεδίο των μαχών, αναζητώντας τις αδυναμίες της Ουκρανίας.  Ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μολδαβία συμπεριλαμβανομένης και της Υπερδνειστερίας, εξηγεί στην κάμερα της ΕΡΤ3, απ’ το Κισινάουι, ο διδάκτωρ ιστορίας Vlad Mischevca και δίνει το ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής.

Το 1924, σχηματίστηκε η Σοβιετική Σοσιαλιστική Αυτόνομη Δημοκρατία της Μολδαβίας στην αριστερή όχθη του Δνείστερου με στόχο να προσαρτήσει ακολούθως ολόκληρη την Βεσσαραβία (το έδαφος μεταξύ του Προυτ και του Δνείστερου).
Με την πτώση της ΕΣΣΔ οι  υποστηριζόμενοι απ’ τη  Μόσχα Ρώσοι Αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία, κήρυξαν την ανεξαρτησία της το 1991, ξεκινώντας πόλεμο κατά της Μολδαβίας εν έτη 1992.
Έκτοτε υπάρχει παγιωμένη σύγκρουση, το έδαφός μας είναι de facto διαιρεμένο και το Κινσινάου δεν έχει κανέναν έλεγχο στην λεγόμενη Δημοκρατία του Νίστρου.  Ευρωπαίοι διεθνείς φορείς αναγνώρισαν πως η Υπερδνειστερία είναι Ρωσοκρατούμενη περιοχή.

Σήμερα μας εξηγεί πως, στην περιοχή των 505.153ων κατοίκων, αριθμός που συνεχώς μειώνεται, εκ των οποίων το 69,13% είναι αστοί, το 30,87% αγρότες, ζουν 35 εθνικότητες, δεν υπάρχει όμως σημαντικός αριθμός ελλήνων μεταξύ αυτών, η περιοχή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της η Δημοκρατία της Μολδαβίας του Δνείστερου, παραμένει ένα μη αναγνωρισμένο κράτος.  Η Ρωσική Ομοσπονδία, υποστηρίζει αυτή τη Δημοκρατία με κάθε μέσο και στόχο τον αποσχισμό της.  Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικά στρατεύματα στο έδαφος της Υπερδνειστερίας. Στις 14 Απριλίου υπήρχαν στην περιοχή 2000 άνδρες και 8000 στρατός της Υπεδνειστερίας οι οποίοι έχουν 16 τάνκς αλλά δεν διαθέτουν αεροπορία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΡΥΣΑ ΣΑΜΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος