Η υφαντική και το κέντημα στην Χίο

Η παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής επανέρχεται στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής στην Χίο, όπου ο σύλλογος «Φίλοι Χιώτικου Χωριού» παραδίδει δωρεάν μαθήματα.

Η υφαντική κόντευε να εκλείψει από την Χίο. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες των γυναικών του συλλόγου μια πανάρχαια τέχνη επανέρχεται στην καθημερινή ζωή.

Η Έφη Ζαφειράκη, πρόεδρος γυναικείου συνεταιρισμού ανέλαβε την εκμάθησή της σε άλλες, που βρίσκουν διέξοδο απασχόλησης στην μικρή κοινωνία του νησιού.

Στο εργαστήριο του συλλόγου, οι γυναίκες αναβιώνουν την τέχνη που περιγράφεται στα ομηρικά κείμενα. Στα τρία τμήματα, δαντέλας- κεντήματος, κοπτικής-ραπτικής και υφαντικής φοιτούν περίπου 35 μαθήτριες, καθημερινά για δυο ώρες. Επίσης υπάρχουν και απογευματινά τμήματα για τις εργαζόμενες, ενώ η εκμάθηση είναι δωρεάν.

Η Κυριακή Χατζηαντωνάκη, δασκάλα υφαντικής τέχνης, εξηγεί την μοναδικότητα των χιώτικων μοτίβων. Απλές υφαντικές τεχνικές οδηγούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο, που παράγει αισθητικά αριστουργήματα. Το μεγαλύτερο κόστος ενός τέτοιου έργου είναι ο χρόνος που απαιτείται για να παραχθεί.

Εφοδιασμένες με μικρούς, κινητούς αργαλειούς, ζωντανεύουν μια παράδοση ξεχασμένη και αδιάφορη για τους νέους, που επιλέγουν έναν μίνιμαλ τρόπο ζωής.

Με υπερηφάνεια η κ. Χατζηαντωνάκη επιδεικνύει μια τεχνική για δαντέλλες, το κοπανέλι όπως το αποκαλούν στην Χίο. Προφανώς οι γυναίκες του συλλόγου δεν  γνωρίζουν ότι στο Βέλγιο χρησιμοποιείται ακριβώς η ίδια τεχνική και οι τουρίστες αγοράζουν πανάκριβα τις λεγόμενες δαντέλλες Βρυξελλών, οι οποίες παλαιότερα κοσμούσαν τις οικίες και τις φορεσιές των ευπόρων κυριών της αστικής τάξεως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος