Η καταπολέμηση του δάκου, του σημαντικού αυτού εχθρού της ελαιοκαλλιέργειας, που προκαλεί κάθε χρόνο σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς, βασίζεται μέχρι στιγμής κυρίως στα κλασικά χημικά εντομοκτόνα και σε βιολογικές παγίδες. Η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων, όμως, δεν είναι πάντοτε η επιθυμητή. Δεδομένης αυτής της διαπίστωσης μιας ομάδα επιστημόνων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας από την Κρήτη, αναπτύσσει νέες βιοτεχνολογικές μεθόδους καταπολέμησης του δάκου, μέσω της εξάλειψης των συμβιωτικών του βακτηρίων.
Συντονιστής στην ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ που αναπτύσσει αυτές τις προηγμένες επιστημονικές μεθόδους γενετικής παρέμβασης, αλλά και νανοβιοτεχνολογίας, για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, είναι ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βόντας, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.
Όπως είπε η επιστημονική κοινότητα έρευνα για περισσότερο 10 χρόνια τα συμβιωτικά βακτήρια που είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί στον “αφιλόξενο” για τα έντομα καρπό της ελιάς ο δάκος. “Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες αποκρυπτογραφήσαμε τη συμβιωτική σχέση που δίνει τη δυνατότητα στον δάκο να αναπτυχθεί” ανέφερε. Εκτός της γενετικής μηχανικής, η έρευνα στράφηκε και στη νανοβιοτεχνλογία. Εντός του 2021 θα δοκιμαστεί πειραματικά σε πραγματικές συνθήκες πεδίου εντός του 2021 και εάν τα πειράματα δείξουν ότι υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα της μεθόδου, το 2022 οι αγρότες θα έχουν ένα πρόσθετο “όπλο” για να ενισχύσουν το πρόγραμμα δακοκτονίας. Σημειωτέον ότι ετησίως οι ζημιές από τον δάκο αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=9HJfeLmJf5A[/embedyt]ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος