Η βιωσιμότητα στον κύκλο διατροφής

Πολύχρωμα λουλούδια, που είναι χάρμα οφθαλμών αλλά και γεύσεων, και «περίεργα» οργανικά λαχανικά, σε μέγεθος μινιατούρας, βότανα και μυρωδικά, καλλιεργούνται σε μια φάρμα στους Νέους Επιβάτες.

Μέχρι το 2007 το ζευγάρι των καλλιεργητών δεν είχε καμία σχέση με τη γεωργία, καθώς δραστηριοποιούνταν στο χώρο των κόμιξ.

Μια μικρή ποσότητα τρυφερών βλαστών ισοδυναμεί σε θρεπτική αξία με έξι κεφάλια μπρόκολο σε κανονικό μέγεθος. Άνθρωποι της πόλης, η Βίβιαν και ο Νίκος, αποφάσισαν το 2007 να καλλιεργήσουν ένα μικρό χωράφι που διέθεταν στους Νέους Επιβάτες.

Μη έχοντας καμία επαφή με την γη, αποφάσισαν εξαρχής να καλλιεργήσουν ασυνήθιστα είδη, με βιολογικό τρόπο. Αναζητώντας το διαφορετικό, στράφηκαν στα μικρολαχανικά ή microgreens.

Εκτός από τα λαχανικά, στη φάρμα καλλιεργούνται και βρώσιμα λουλούδια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Ανάλογα με την εποχή, στα 3,5 στρέμματα της φάρμας καλλιεργούν έως και100 διαφορετικά είδη. Πάντα όμως ακολουθώντας τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας. Αντί για λιπάσματα, χρησιμοποιούν οργανική ύλη από κόμποστ. Αντί για ψεκασμούς, χρησιμοποιούν εντομοπαγίδες ενώ στη φάρμα δεν υπάρχει τρακτέρ και οι περισσότερες δουλειές γίνονται με τα χέρια.

Λίγο πριν αφήσουμε τη φάρμα στους νέους επιβάτες ρωτήσαμε τους δύο βιοκαλλιεργητές αν αυτό που κάνουν έχει μέλλον.

Ο Θοδωρής Μούρτης γενικός συντονιστής ομάδας “Σοβαρά μετανιωμένοι καταστροφείς του πλανήτη” μιλάει στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” για το θέμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος