Η.Β: Ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου  

Στην Βρετανία ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή για τα 70χρόνια της στο θρόνο, τα οποία τυπικά συμπληρώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου.

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εορτασμούς «που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά». Έτσι σήμερα και αύριο, Παρασκευή, είναι αργία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η 96χρονη μονάρχης εγκαινιάζει τους εορτασμούς με ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς το έθνος και μια επετειακή  φωτογραφία.

Η βασίλισσα Ελισαβετ  κάθεται στο παράθυρο του κάστρου Ουίνσδορ,  χαλαρή και χαμογελαστή, ντυμένη με ένα γαλάζιο φόρεμα, χωρίς το στέμμα η την τιάρα της, φορώντας έναν κολιέ  από μαργαριτάρια.

Η.Β: Ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας
(Joe Giddens/Pool Photo via AP)

Σε προσωπικό μήνυμα που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε :

«Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν στη σύγκληση κοινοτήτων, οικογενειών, γειτόνων και φίλων για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου μου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία. Ξέρω ότι θα δημιουργηθούν πολλές χαρούμενες αναμνήσεις σε αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις».

«Συνεχίζω να εμπνέομαι από την καλή θέληση και ελπίζω ότι οι επόμενες μέρες θα δώσουν την ευκαιρία να αναλογιστώ όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια, καθώς κοιτάμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό».

Έχοντας βαδίσει προσεκτικά  το τελευταίο χρονικό διάστημα για να ξεπεράσει τα κινητικά προβλήματα που την ταλαιπωρούν, ελπίζει να συμμετάσχει πλήρως στα γεγονότα της πρώτης ημέρας, από το Trooping the Color έως τη τελετή φωτισμού που ξεκινά  από το Κάστρο του Ουίνδσορ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι όλοι παρόντες. Μαζί τους και ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ  που επέστρεψαν στη Βρετανία ώστε να παρακολουθήσουν  την παρέλαση μαζί με άλλα μη εργαζόμενα μέλη της οικογένειας.

Η Telegraph επίσης αποκάλυψε ότι η βασίλισσα έδωσε στο προσωπικό της αύξηση μισθού κατά πέντε τοις εκατό, για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους ζωής.

Πρωταγωνιστής  των εορτασμών το λεγόμενο «Δένδρο των Δένδρων», το οποίο σήμερα  θα φωταγωγηθεί έξω από το παλάτι του Μπάκινγχαμ και θα αποτελέσει τον βασικό «φάρο του πλατινένιου Ιωβηλαίου». Είναι το μοναδικό γλυπτό που αποτελείται από 80 μεταλλικά κλαδιά, στα οποία βρίσκονται 350 γλαστράκια από αλουμίνιο, με το βασιλικό μονόγραμμα, όπου έχουν φυτευτεί δενδρύλλια.

Η.Β: Ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας
(Peter Nicholls/Pool via AP)

Είναι εντυπωσιακό ότι δεκάδες θαυμαστές της βασίλισσας Ελισαβετ έχουν ταξιδέψει από την Αγγλία στο Λονδινο αλλά και πολύ πιο μακριά, ακόμα και από τον Καναδά κι έχουν κατασκηνώσει  από την Δευτέρα  στο the Mall στον δρόμο που είναι ανάμεσα στο Παλάτι του Μπακινγχαμ και την πλατεία Τραφάλγκαρ αψηφώντας τον βροχερό καιρό προκειμένου να παραστούν στις  εκδηλώσεις με την σημερινή και την αυριανή ημέρα να έχει κηρυχθεί ως επίσημη αργία για τους πολίτες .

Πολλοί Βρετανοί έχουν εξασφαλίσει ήδη άδεια από τους δήμους και θα οργανώσουν 3.388 πάρτι στο δρόμο ενώ θα φωτιστούν  1,500 φάροι σε όλη τη χώρα. Εν όψει της εκδήλωσης, έχουν  φυτευτεί 6.000 δέντρα στο όνομα της βασίλισσας για την προώθηση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση “Trooping the Colour” ξεκινά το πρωί  στο  κέντρο του Λονδίνου, στην οποία θα συμμετέχουν 1.400 στρατιώτες, 200 άλογα και 400 μουσικοί.

Η.Β: Ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Το Παλάτι του Μπάγκιγχαμ θα φιλοξενήσει πορτρέτα της βασίλισσας από το 1953 έως το 1956. Το κάστρο του Γουίνσδορ θα φιλοξενήσει το φόρεμα της στέψης το 1953 και το Robe of Estate.

Το Παλάτι του Holyroodhouse στο Εδιμβούργο θα στεγάσει ενδύματα που φόρεσε η βασίλισσα σε προηγούμενους εορτασμούς Ιωβηλαίων: Ασημένιο για τα 25 χρόνια, Χρυσό για τα 50 και Διαμαντένιο για τα 60 χρόνια βασιλείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος