Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Ένα γιγάντιο πανό τοποθετήθηκε σήμερα στην πρόσοψη του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, όπως έχει καθοριστεί η 27η Ιανουαρίου. Η ανάρτηση του πανό έγινε το πρωί, παρουσία του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Εξάλλου, την ανάγκη να παραμείνει αναμμένο το «φως» της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα τα απάνθρωπα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζει σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Ολόκληρο το μήνυμα του ΚΙΣΕ έχει ως εξής:

«ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ τη σημερινή ημέρα: 27 Ιανουαρίου του 1945, η απελευθέρωση του Άουσβιτς. Ο κόσμος ενεός μπροστά στους ανθρώπινους σκελετούς και στο μέγεθος της φρίκης. Οι εξαθλιωμένοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είχαν ήδη εκκενώσει το στρατόπεδο θανάτου και βάδιζαν στις “πορείες θανάτου”, μέσα στη χιονισμένη πολωνική ύπαιθρο, κοιτώντας μπροστά προς την ελευθερία.

»ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τα 6.000.000 Εβραίους, ανάμεσα τους 67.000 Έλληνες Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους γείτονές μας.

»ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, τους Δικαίους των Εθνών, όλους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν στη διάσωση συνανθρώπων τους που καταδιώκονταν μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Εκείνους που φώτισαν με την ανθρωπιά τους το σκοτάδι του ναζισμού.

»ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ, αυτούς που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση του Άουσβιτς, και των άλλων στρατοπέδων εξόντωσης και είναι δίπλα μας, ακόμα ζωντανοί μάρτυρες της φρίκης που βίωσαν και πρωταγωνιστούν στον αγώνα ενάντια στους αρνητές του Ολοκαυτώματος.

»ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ, κάθε φορά που δάσκαλοι και μαθητές επισκέπτονται μαρτυρικούς τόπους, βλέπουν, ακούν, διαβάζουν και μαθαίνουν. Είναι το “φως” της μνήμης για να μην ξεχάσει η Ανθρωπότητα όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, για να διαδοθεί ένα πανανθρώπινο μήνυμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος