Η Tesla θα επενδύσει στην Ινδία «το συντομότερο δυνατό», αποκαλύπτει ο Έλον Μασκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ δήλωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία επιθυμεί να επενδύσει στην Ινδία «το συντομότερο δυνατό», μετά από συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη Νέα Υόρκη.

«[Ο Μόντι] νοιάζεται πραγματικά για την Ινδία, γι’ αυτό πιέζει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις εκεί, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε. Απλώς προσπαθούμε να βρούμε το σωστό timing», δήλωσε ο Μασκ στους δημοσιογράφους.

«Είμαι βέβαιος ότι η Tesla θα πάει στην Ινδία και θα είναι εκεί το συντομότερο δυνατό», είπε, χωρίς να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα. Ο Μασκ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ινδία το επόμενο έτος.

Η ώθηση του Μασκ στην ινδική αγορά ήταν στα «σκαριά» εδώ και πολύ καιρό. Το 2017, ο διευθύνων σύμβουλος είχε δηλώσει ότι η Tesla (TSLA) σχεδίαζε να πουλήσει αυτοκίνητα στην Ινδία, ήδη από εκείνο το καλοκαίρι.

Αλλά το σχέδιο αυτό καθυστέρησε λόγω των προσπαθειών της εταιρείας να διαπραγματευτεί χαμηλότερους εισαγωγικούς δασμούς με την τοπική κυβέρνηση. Ο Μασκ είχε γράψει στο Twitter το 2021 ότι η Tesla ήθελε να εισέλθει στην Ινδία, «αλλά οι εισαγωγικοί δασμοί είναι οι υψηλότεροι στον κόσμο μακράν από κάθε μεγάλη χώρα».

Η Tesla θα επενδύσει στην Ινδία «το συντομότερο δυνατό», αποκαλύπτει ο Έλον Μασκ
(Narendra Modi Youtube Channel via AP)

Η Tesla είχε επιδιώξει να μειώσει τους δασμούς, αλλά η ινδική κυβέρνηση φέρεται να θέλει η εταιρεία να κατασκευάζει αυτοκίνητα σε τοπικό επίπεδο πριν εξετάσει τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Την Τρίτη, ο Μασκ δήλωσε ότι είχε μια «φανταστική συνάντηση» με τον Μόντι και αισθάνεται «απίστευτα ενθουσιασμένος για το μέλλον της Ινδίας».

Η Tesla διαθέτει επί του παρόντος ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο στην Ασία, το οποίο βρίσκεται στη Σαγκάη. Το εργοστάσιο αυτό είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων της Tesla εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων παραδόσεων της Tesla το 2022.

Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ δήλωσε σε μια εκδήλωση ότι η εταιρεία θα επιλέξει πιθανότατα μια τοποθεσία για ένα νέο εργοστάσιο Tesla μέχρι το τέλος του έτους και ότι η Ινδία ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή, ανέφερε τότε το Reuters.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία προσπαθούν να προσελκύσουν παγκόσμιες επενδύσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να ενισχύσουν τη βιομηχανία τους.

Την Τετάρτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές που αγοράζουν οχήματα νέας γενιάς – τα οποία περιλαμβάνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, plug-in υβριδικά και οχήματα με κυψέλες καυσίμου – μέχρι το 2027, στην τελευταία της προσπάθεια να ενισχύσει τις πωλήσεις και την παραγωγή στη μεγαλύτερη αγορά EV στον κόσμο. Η ισχύουσα πολιτική επιτρέπει την απαλλαγή από τον φόρο αγοράς για τα NEV μέχρι το τέλος του 2023.

Η φοροαπαλλαγή εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 520 δισεκατομμύρια γιουάν (72,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2024 έως το 2027, δήλωσε ο Xu Hongcai, υφυπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Τετάρτη.

Από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, ο Μασκ πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα μετά την πανδημία και συναντήθηκε με μια σειρά από κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσει την ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και τις δραστηριότητες της Tesla στη χώρα.

Επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο Gigafactory της Σαγκάης, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους και λέγοντας ότι κατασκευάζουν τα «υψηλότερης ποιότητας» αυτοκίνητα Tesla σε όλο τον κόσμο, με την «πιο αποτελεσματική παραγωγή».

Πηγή: CNNi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος