Η νέα κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων στα χέρια των κομμάτων

Την τελική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όπως διαμορφώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μετά και τον πρώτο κύκλο διαλόγου απέστειλε η κυβέρνηση σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
Η επιστολή που έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει τέσσερα βασικά σημεία που δείχνουν να έχουν κοινή αποδοχή.

Το πρώτο είναι η ισοτιμία της ψήφου, ότι δηλαδή η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα μετράει στο συνολικό τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας, όπως ακριβώς και η ψήφος των Ελλήνων που ψηφίζουν στη χώρα.

Οι έδρες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15.

Προτείνεται να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και στα προξενεία, ενώ για όσους βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις να έχουν την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου.

Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Μάλιστα, προτείνεται ένα χρονικό όριο των 30 ετών διαμονής στο εξωτερικό.

Όλα αυτά θα συζητηθούν εκ νέου από τη Διακομματική Επιτροπή που θα συνεδριάσει για δεύτερη και τελευταία φορά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες σύνθεση προτάσεων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τοποθετούμενος πιο κοντά στις προτάσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, και εκφράζοντας την ελπίδα «ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα.»

Απαντώντας η ΝΔ έκανε λόγο για «πιρουέτα» εκ μέρους της αξιωματικης αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019» ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Μ. Μαγκλάρα, Μ. Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος