Η «ταυτότητα» της Κάμαλα Χάρις – Πώς αναρριχήθηκε μέχρι τα ανώτατα επίπεδα της αμερικανικής πολιτικής

Σύνοψη
  • Όταν ο Μπάιντεν ορίστηκε επίσημα ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020, επέλεξε τη Χάρις ως την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα από την Ινδία, η η Κάμαλα Χάρις είχε μια ιστορική καριέρα ως δικηγόρος, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2004.

Με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα από την Ινδία, η η Κάμαλα Χάρις είχε μια ιστορική καριέρα ως δικηγόρος, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα γενική εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2004. Όταν ο Μπάιντεν ορίστηκε επίσημα ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία του 2020, επέλεξε τη Χάρις ως την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννημένη το 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, σε μια εποχή έντονου ακτιβισμού για τα πολιτικά δικαιώματα, η Κάμαλα Χάρις συχνά αναφέρεται στις μνήμες που έχει από τους γονείς της, τη μητέρα βιολόγο που έφτασε στις ΗΠΑ από την Ινδία ως φοιτήτρια και τον μαύρο πατέρα, καθηγητή οικονομικών, επίσης μετανάστη για σπουδές στις ΗΠΑ από την Τζαμάϊκα, που με την ίδια μέσα στο παιδικό καρότσι συμμετείχαν δυναμικά στις πορείες και τις συγκεντρώσεις της εποχής.

Αυτές οι εικόνες έπαιξαν πιθανόν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της και την επιλογή των σπουδών που ακολούθησε, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσιγκτον και νομική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Συνέβαλαν εξάλλου προφανώς καθοριστικά και στη μετέπειτα επαγγελματική της πορεία ως δικηγόρος και εισαγγελέας και τη μεταπήδησή της στην πολιτική που σημαδεύτηκε από σημαντικές πρωτιές και κατέρριψε πολλά στερεότυπα.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Associated Press, Κρις Μεγκέριαν «η Χάρις εργάστηκε για τα μεταναστευτικά ζητήματα, δίνοντας έμφαση στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που στέλνουν πολλούς μετανάστες στις ΗΠΑ. Επίσης εργάστηκε πολύ για τα εκλογικά δικαιώματα, τον έλεγχο της οπλοκατοχής και έπειτα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe vs Wade, έχει πραγματικά επικεντρωθεί στη στήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση σε όλη τη χώρα».

Πρώτη γυναίκα εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο το 2004, για να ακολουθήσει η εισαγγελία της Καλιφόρνια και το 2016 η αμερικανική Γερουσία.

Η απόφασή της για διεκδίκηση της προεδρικής υποψηφιότητας το 2020 αν και εγκαταλείφθηκε νωρίς της άνοιξε το δρόμο για την πορεία της στα ανώτατα επίπεδα της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πρώτη μαύρη αμερικανίδα με ρίζες και από τη νότια Ασία που εξελέγη ποτέ σε αυτή τη θέση, άφησε τη δική της σφραγίδα με την ηχηρή της φωνή για σημαντικά ζητήματα δικαιοσύνης, ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικές εξάλλου ήταν οι παρεμβάσεις της για την καταπολέμηση του σεξισμού, αλλά και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση. Όπως είχε πει «το δικαίωμα κάθε γυναίκας σε κάθε Πολιτεία αυτής της χώρας να αποφασίζει για το δικό της σώμα βρίσκεται σε κίνδυνο. Και το έχω πει και πριν και θα το πω και πάλι. Πώς τολμούν; Πώς τολμούν;».

Έχει να επιδείξει εξάλλου έντονη δράση στο διεθνές πεδίο, με συναντήσεις με περισσότερους από 150 ηγέτες σε όλο τον κόσμο, υπερασπιζόμενη τις αμερικανικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική για τις ευρωατλαντικές σχέσεις αλλά και το διεθνές σύστημα.

Αυτές τις θέσεις αναμένεται να εξακολουθήσει να υποστηρίζει και στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της στο παρελθόν «οι ΗΠΑ έχουν έναν άθραυστο δεσμό με το Ισραήλ και η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη[…] Καθώς το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του έχει σημασία πώς το κάνει. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι αδιαμφισβήτητο, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό. Πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Ειλικρινά, η κλίμακα του πόνου των αμάχων και οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τη Γάζα συγκλονίζουν».

Η Κάμαλα Χάρις έχει κάτι παραπάνω από 100 μέρες για να καταφέρει να συγκεντρωθεί στη νέα τροχιά της πορείας της και να κερδίσει τον αντίπαλό της. Μπροστά της οι δυσκολίες και τα στοιχήματα παραμένουν πολλά, αν τα κερδίσει όμως, θα ενισχύσει και το βασικό της μότο: «και ενώ είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες».

ΕΡΤNews – Κάλλη Ζάραλη

Σχετικό Άρθρο: Κάμαλα Χάρις: Πώς θα διαφοροποιηθεί η προεκλογική της εκστρατεία από αυτήν του Τζο Μπάιντεν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος