Η σύγχρονη ιστορία αναβιώνει στο μουσείο του Μιχάλη Τσαρτσίδη, στις Σέρρες

6.500 αντικείμενα από την περίοδο του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, φιλοξενούνται στο λαογραφικό και ιστορικό μουσείο του Μιχάλη Τσαρτσίδη, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.  

Στολές ευζώνων από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων, στολές στρατιωτών από τον Α΄ και τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, έχουν βρεί μια θέση στην ιδιωτική συλλογή του κ. Τσαρτσίδη. Ο γιός του Σπύρος, ο οποίος κληρονόμησε μεγάλο μέρος του υλικού από τον πατέρα του, που βρέθηκε την περίοδο του πολέμου στα οχυρά Ρούπελ, συνεχίζει το έργο του. Κατά την αυριανή παρέλαση στην Θεσσαλονίκη παρελαύνουν κατά σειρά πρώτο το τμήμα με τις Πολεμικές σημαίες, δεύτερο το τμήμα των Ιερολοχιτών και τρίτο Στρατιώτες με στολές από την συλλογή του κ. Τσαρτσίδη.

Φωτογραφίες, λάμπες φωτισμού, χλαίνες, αρβύλες, κράνη και εξοπλισμός των στρατιωτών κατασκευασμένα από ελληνική εταιρεία, καθώς και όπλα, με την γνωστή ξιφολόγχη, είναι τα ενθυμήματα μιας περασμένης εποχής, που συγκεντρώθηκαν με κόπο και σεβασμό σε εκείνους που τα άφησαν στα πεδία των μαχών.

Σε ένα τμήμα του μουσείου υπάρχουν και στολές από τους γερμανούς κατακτητές, που συνέλλεξε ο πατέρας Τσαρτσίδης. Αυθεντικές στολές των Waffen SS, της διαβόητης ορεινής μεραρχίας της Wehrmacht, Edelweiss και της ιταλικής μεραρχίας Τζούλια.

Το μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1978 και από το 1998 έχει την σημερινή νομική μορφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος