Ι. Σμυρλής: Ανάγκη για περισσότερη ευελιξία και μέτρα για την επισιτιστική ασφάλεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείο Εξωτερικών  Ιωάννης Σμυρλής  ζήτησε την λήψη αναγκαίων   μέτρων για  την επισιτιστική ασφάλεια κατά την ομιλία του στη 12η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ

Οκ. Σμυρλής που είναι και πρόεδρος της Enterprise Greece, τόνισε, την ανάγκη ύπαρξης ενός δίκαιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών και να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, κατά τη διαδικτυακή συμμετοχή του στη 12η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ, που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου.

Επεσήμανε  ακόμη ότι η Ελλάδα, υπό την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος, διαχρονικά στηρίζει την ανάγκη διατήρησης ενός παγκόσμιου συστήματος εμπορίου, το οποίο βασίζεται σε κοινούς κανόνες. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε ότι ο ΠΟΕ θα πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτος, με σκοπό την αντιμετώπιση -μέσω ενός αποτελεσματικού μηχανισμού- των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, ο αυξανόμενος προστατευτισμός, καθώς και η άνιση κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος.

Τέλος, ο γγ ΔΟΣΕ ανέφερε ότι η 12η Υπουργική Διάσκεψη θα έπρεπε να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων με στόχο την πιο αποδοτική λειτουργία του Οργανισμού. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η υιοθέτηση προτάσεων, αφενός επί των παγκόσμιων εμπορικών προκλήσεων, με έμφαση στη μεταρρύθμιση του Οργανισμού, αφετέρου για την πανδημία, όπως και για τη λήψη μέτρων υπέρ της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις επιδοτήσεις αλιείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος