Η Σφαγή της Χίου και το ξύπνημα του φιλλεληνισμού στην Ευρώπη

Array

Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά της Χίου στον αγώνα για την Ελευθερία.
Παρόλο που βρίσκεται μία ανάσα από τα μικρασιατικά παράλια, και ενώ, λόγω της μαστίχας, έχαιρε ειδικών προνομίων, μπήκε στην Επανάσταση, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα.
Η σπίθα της επανάστασης που υπήρχε στο βόρειο τμήμα του νησιού, έγινε φλόγα, όταν, στις αρχές του 1822, ο Σαμιώτης οπλαρχηγός, Λυκούργος Λογοθέτης, ενεργώντας κατ’ εντολήν του Δημήτρη Υψηλάντη, μπήκε στη Χίο με 2.500 άνδρες.

Χιλιάδες άμαχοι σφαγιάσθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στη Νέα Μονή, στον Ανάβατο, στο Μελανειός και, μετά την πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη και τον θάνατο του Καρά Αλή στις 6, προς 7 Ιουνίου του 1822, οι Τούρκοι ξεχύθηκαν και στα Μαστιχοχώρια, φουντώνοντας το κύμα φιλλεληνισμού μέσα από τα έργα του Ντελακρουά, του Βίκτωρος Ουγκώ και τόσων άλλων.
Αλλά και στην προεπαναστατική περίοδο, έντονη είναι η παρουσία της Χίου, κυρίως μέσω του Αδαμάντιου Κοραή που πίστευε ότι, εκτός από νίκες, η Ελλάδα είχε ανάγκη και από ικανή εξωτερική πολική.

Οι Επετειακές Εκδηλώσεις του Δήμου Χίου για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, ξεκίνησαν με μία υπαίθρια Έκθεση Προσωπογραφιών και Κειμένων, με τίτλο «Η Ιστορία έχει όνομα», περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΥΛΙΩΤΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος