Η “Ελπίδα” πάγωσε τους πορτοκαλεώνες στην Πελοπόννησο

130.000 τόνοι εσπεριδοειδών, έχουν καταστραφεί στον κάμπο της Αργολίδας από τον παγετό των τελευταίων ημερών, καθώς μεταξύ άλλων δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Πρόκειται για το 60- 70% της παραγωγής, εκτιμά ο Χαρίλαος Μακρής, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού. Η ζημιά από τον παγετό θα γινόταν, αλλά θα ήταν μικρότερη εάν δεν υπήρχαν οι διακοπές στο ρεύμα.

«Θέλουμε ο ασφαλιστικός οργανισμός του ΕΛΓΑ να κάνει άμεσα τις εκτιμήσεις και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των προϊόντων», σημειώνει ο κ. Μακρής.

Οι πορτοκαλεώνες στην Ήρα έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και η παραγωγή, θα είναι αδύνατον να πουληθεί. Κάποιο μέρος θα διατεθεί για χυμούς, αλλά η τιμή είναι το ένα τρίτο της κανονικής. «Οι ζημίες είναι εκτεταμένες και θα εκτιμηθούν στην πορεία».

Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα γίνει εμφανές το μέγεθος της ζημίας, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης και θα χαθούν οι χυμοί των φρούτων.

Ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ προχωρούν στις πρώτες καταγραφές των ζημιών, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στον οποίο θα τεθεί το θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν και στις καλλιέργειες των θερμοκηπίων, αφού η θερμοκρασία έπεσε στους -7 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και στα πεδινά της Πελοποννήσου.

Ζημίες υπέστησαν και οι παραγωγοί σε Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος