Οι πρώτες προκριματικές της γαλλικής δεξιάς έδειξαν Φιγιόν για το “χρίσμα” (video)

Για ρεβάνς του “κυρίου Κανείς” (Mr Nobody) κάνουν λόγο αναλυτές, καθώς ο νικητής των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς είναι ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, που από “υποχείριο επί προεδρίας Σαρκοζί”, κέρδισε με διαφορά είκοσι μονάδων τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος και δεσμεύτηκε να τον υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, δικαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, που πριν από δεκαπέντε ημέρες του έδιναν 11% , ενώ την τελευταία στιγμή τον “εκτόξευσαν με άνοδο 30 μονάδων”.

Δεύτερος με ποσοστό 28,2% έρχεται ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Με σύνθημα “η Γαλλία δεν είναι Αμερική”, υποστήριξε προεκλογικά ότι μπορεί “να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς” που έχει προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει μόλις 21%, και παραδεχόμενος την ήττα του δηλώνει υποστήριξη στον Φιγιόν που κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει το Εθνικό μέτωπο και την Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% ο καθένας.

Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ψήφισαν ως και 4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Ως πρωθυπουργός ο Φρανσουά Φιγιόν χαρακτηριζόταν “υποχείριο του Νικολά Σαρκοζί”.

Ωστόσο, το Σεπτέμβριο του 2007 διακήρυξε ότι ηγείται ενός “χρεοκοπημένου κράτους”, κερδίζοντας επιδοκιμασίες που συμπυκνώνονταν στη φράση “Φιγιόν, κουράγιο”, όπως επισημαίνει η αρθρογράφος της Le Monde, Βανέσα Σνεντέρ.

Το πρόγραμμα του 62χρονου, θεωρείται ωστόσο “πολύ πιο δεξιό” σε σχέση με τους συνυποψηφίους του (διευκόλυνση των απολύσεων, θέσπιση ανωτάτου ορίου στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση του 35ώρου, μείωση κατά 500.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων), αλλά και πολύ πιο συντηρητικό στα κοινωνικά θέματα (ψήφιση νόμου κατά των μπουρκίνι, κατάργηση της δυνατότητας των ομοφυλοφίλων να υιοθετούν παιδιά).

Στα διεθνή θέματα, ο Φιγιόν θέλει σύσφιγξη των σχέσεων με τον Πούτιν και βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:EPA/CAROLINE BLUMBERG
Σχετική είδηση:Ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες για τον «προεδρικό» υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος