Η προνύμφη του κηρόσκορου πιθανή λύση για τη διάσπαση των πλαστικών

Array

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σάλιο  που χρησιμοποιούν οι προνύμφες της κάμπιας των σκόρων που τρέφονται με κερί μέλισσας, μπορεί να διασπάσει γρήγορα το πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε πλαστικές σακούλες.

Έτσι ο πονοκέφαλος των μελισσοκόμων, που βλέπουν σήμερα τις κηρύθρες τους να καταστρέφονται από τις προνύμφες, δεν αποκλείεται στο μέλλον να μεταβληθεί σε λύση για τη διαχείριση των πλαστικών, πρόβλημα  που στις μέρες μας οδηγεί σε συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων σε όλο τον κόσμο.

Εάν αυτά τα σκουλήκια μπορούσαν να ενταχθούν σε μια εμπορικά βιώσιμη διαδικασία, θα ήταν πιθανό να έχουμε έναν σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες προσπάθειες ανακύκλωσης, καθώς το πολυαιθυλένιο από μόνο του αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής παραγωγής πλαστικών.

Οι συμβατικές μέθοδοι ανακύκλωσης πολυαιθυλενίου περιλαμβάνουν μηχανική αποσύνθεση, η οποία οδηγεί στο γεγονός ότι το προκύπτον ανακυκλωμένο υλικό είναι λιγότερο καθαρό και λιγότερο πολύτιμο, γράφει ο Futurism.

Πάνω απ’ όλα, τα ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο του εντόμου, μπορούν να διασπάσουν μακριές αλυσίδες πολυμερούς πολυαιθυλενίου σε θερμοκρασία δωματίου, σε νερό και σε ουδέτερα επίπεδα pH – πολύ πιο βολικές συνθήκες από τις συμβατικές μεθόδους ανακύκλωσης πλαστικών, που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες και προσεκτικά ελεγχόμενα επίπεδα οξύτητας.

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη τυχαία.

«Οι κυψέλες ήταν γεμάτες σκουλήκια κεριού, οπότε άρχισα να τα καθαρίζω, βάζοντας τα σκουλήκια σε μια πλαστική σακούλα», δήλωσε η Federica Bertocchini από το Κέντρο Βιολογικής Έρευνας στη Μαδρίτη και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

«Μετά από λίγο, παρατηρήσαμε πολλές τρύπες και ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν απλώς μάσημα, αλλά χημική αποσύνθεση», πρόσθεσε ο Bertocchini.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση εντόμων ή άλλων ζωντανών οργανισμών για την ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων, από μύκητες έως σούπερ σκουλήκια που μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας πολυστυρένιο.

Πώς θα μπορούσαν τα σκουλήκια να βοηθήσουν στην κρίση των πλαστικών απορριμμάτων;

Δυστυχώς, οι ερευνητές έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι το σάλιο του κεριού να γίνει βιώσιμη λύση σε μια αυξανόμενη κρίση πλαστικών απορριμμάτων.

Πρώτον, η σύνθεση χημικών εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ακριβή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Πρέπει να κάνουμε πολλή έρευνα και να σκεφτούμε πώς να αναπτύξουμε αυτή τη νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων», είπε στον The Guardian η Clemente Arias, συνάδελφος και συν-συγγραφέας του Bertocchini.

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος