Η πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Η στρατηγική των κομμάτων, σε θέση μάχης τα επιτελεία

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου» δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και καθόρισε τις υποχρεώσεις των υπουργών σε δύο επίπεδα: της συνέχειας του κράτους και της διαχείρισης κινδύνων που απειλούν τις δραστηριότητες και την οικονομική ζωή. Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε το μήνυμα της ουδετερότητας και ζήτησε σε από κάθε υπουργό την εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης και αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Στο υπουργικό και η πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα που έχει χαράξει η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Γιάννη Σαρμά, τα επόμενα βήματά της και οι στόχοι της μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, ήταν το αντικείμενο του σημερινού υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου.

Ζήτησε, μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας, τι από τον προγραμματισμό της απελθούσας κυβέρνησης απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών.

«Βασική υποχρέωσή μας η διαχείριση κινδύνων», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που όπως υπογράμμισε είναι μια καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες και δεν θα χαράξουν πολιτική -τα καθήκοντά τους θα διαρκέσουν έναν μήνα.

Επί της ουσίας, αυτό που θα κάνει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα είναι να οδηγήσει την χώρα στις δεύτερες εκλογές.

Νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός παρέστη στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Η στρατηγική των κομμάτων, σε θέση μάχης τα επιτελεία
(ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ / EUROKINISSI)

Χθες, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και πριν τις διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, ζήτησε ανεξαρτησία στην κυβερνητική γραμμή, όπως ορίζει το Σύνταγμα, πολιτικά και κομματικά.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή – Διαλύεται την επόμενη μέρα ενόψει της προκήρυξης των νέων εκλογών

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή στις 18:00, ενώ τη Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Προτού γίνει η ορκωμοσία θα έχουμε τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής ο οποίος σύμφωνα με τον κανονισμό θα είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους που ήταν στην προηγούμενη Βουλή αρκεί βεβαίως να έχει εκλεγεί. Άρα αύριο, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Κωνσταντόπουλος, προσωρινός πρόεδρος θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη Βουλή ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος και βεβαίως στην παρούσα Βουλή έχει εκλεγεί.

Τη Δευτέρα θα γίνει η εκλογή του προεδρείου του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι προτάσεις των κομμάτων αυτή στιγμή είναι οι εξής: Η ΝΔ προτείνει πρόεδρο της Βουλής τον τέως πρόεδρο της Βουλής ο Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ οι τρεις αντιπρόεδροι εκ μέρους της ΝΔ είναι Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Αθανάσιος Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προταθεί η Μερόπη Τζούφη, από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνεται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης ενώ από την Ελληνική Λύση η πρόταση είναι ο Κωνσταντίνος Χήτας.

Μητσοτάκης: «Η μάχη ξεκινάει από την αρχή»

Το μήνυμα της αυτοδυναμίας – δηλαδή το διακύβευμα της κυβερνησιμότητας ζητώντας εκ νέου καθαρή εντολή στην κάλπη της 25ης Ιουνίου στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ διαθέτει τη μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην Πειραιώς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με το κομματικό επιτελείο να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς αυτό τον σχεδόν ένα μήνα δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. « Είναι ένας αγώνας που ξεκινά και πάλι από το μηδέν» διαμηνύουν τα γαλάζια στελέχη υπογραμμίζοντας ότι : «η κάλπη είναι άδεια και θα πρέπει να ξαναγεμίσει επικυρώνοντας το μήνυμα που εστάλη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Η στρατηγική των κομμάτων, σε θέση μάχης τα επιτελεία
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Για το λόγο αυτό από τη Δευτέρα ξεκινάει νέα προεκλογική καμπάνια, εκστρατεία και περιοδείες από όλα τα στελέχη της ΝΔ και πρωτίστως από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη με κεντρικό δίλημμα των εκλογών: «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία», δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να συνεχιστεί η πρόοδος στη χώρα.

Αύριο αμέσως μετά την ορκωμοσία των βουλευτών στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει στην Πειραιώς όλους τους βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να τους συγχαρεί για την εκλογή τους και να συζητήσουν τη στρατηγική για τις επόμενες εκλογές.

Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνουν εναλλαγές μεταξύ Αττικής και Περιφέρειας. Πρώτος σταθμός το Περιστέρι όπου και θα μιλήσει το απόγευμα της Δευτέρας εκπέμποντας μήνυμα κατά της μετεκλογικής χαλαρότητας, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη επισκέπτεται την Κρήτη και την Παρασκευή τη Θεσσαλία. 

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών

Επικαιροποίηση θέσεων, νέα στρατηγική και αλλαγή τακτικής καθώς και νέες ομάδες μάχης που θα επικοινωνήσουν τις θέσεις του κόμματος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των άμεσων κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της εκλογικής μάχης, με στόχο το κόμμα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να εκπέμψει προς τους πολίτες ένα θετικό, όσο και πειστικό πολιτικό σχέδιο.

Η πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Η στρατηγική των κομμάτων, σε θέση μάχης τα επιτελεία
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Χθες βράδυ (26/5) το εκτελεστικό γραφείο το οποίο συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση επικύρωσε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει νέα εκλογική επιτροπή που θα αναλάβει τον συντονισμό του εκλογικού αγώνα ενόψει της νέας αναμέτρησης. Σήμερα θα γνωστοποιηθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την εκλογική επιτροπή που θα συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα. Δημιουργείται επίσης οργανωτική επιτροπή εκλογικού αγώνα με στόχο τον οργανωτικό συντονισμό σε κάθε περιφέρεια.

Επίσης, η απόφαση, το Γραφείο τύπου από σήμερα να επικυρώνει όλες τις εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης έως και την ημέρα των εκλογών, καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν, ούτε να γίνουν ανεκτές παλινωδίες, δηλώσεις, θέσεις και απόψεις που δεν θα αντικατοπτρίζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το εκτελεστικό γραφείο υπό διευρυμένη σύνθεση θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση καθόλου τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σκέρτσος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει γενικό «σιωπητήριο» στα μέλη του

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νέας εκλογικής μάχης, σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην ήττα όχι με περισσότερη δημοκρατία αλλά με λογοκρισία. Το σταλινικό δόγμα “να λες τη γνώμη σου φτάνει να είναι και σωστή” επιστρέφει το 2023! Το είδαμε άλλωστε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου απαγορεύθηκαν οι ομιλίες στελεχών πλην του Αλέξη Τσίπρα. Ζούμε την απόλυτη αντίθεση. Την ώρα δηλαδή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτρέπει και ενθαρρύνει τα στελέχη μας να δυναμώσουν με κάθε τρόπο, με τη φωνή και την δημόσια παρουσία τους, τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παίρνουν πρώτα έγκριση για να εμφανιστούν σε ΜΜΕ» τονίζει ο κ. Σκέρτσος θέτοντας μάλιστα μια σειρά από ερωτήματα:

  • Θα ανεχτούν τέτοιες πρακτικές φίμωσης τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Και αν ναι, τι μήνυμα στέλνουν στους πολίτες για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της ατομικής έκφρασης;
  • Θα το δεχτούν τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι;
  • Δεν ανησυχούν στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως με τέτοιες πρακτικές πέσουμε κι άλλο στην «ανεξάρτητη έκθεση» των ρεπόρτερ χωρίς σύνορα για την ελευθερία του τύπου στη χώρα μας;

Απάντηση Τσαπανίδου σε Σκέρτσο: Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι διαφορετική – Ας το έχουν υπόψιν τους

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διαστρέβλωση των θέσεων του από τη ΝΔ, δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου. Όπως αναφέρει « Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της κ. Σκέρτσου, δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή της που σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει συντεταγμένος και αξιόπιστος στα ΜΜΕ. Και δεν θα της δώσει πλέον άλλες αφορμές για χυδαία διαστρέβλωση των θέσεών του. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι διαφορετική από τη προηγούμενη. Ας το έχουν υπ` όψιν τους».

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος