Τεράστια είναι η αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια αιμοδοσίας του νοσοκομείου Αγίου Παύλου, Ανθούλα Κανδύλη, το 2023 η προσφορά αίματος ξεκίνησε καλά στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ένας ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών αιμοδοτών την ημέρα, είναι γύρω στα 40 άτομα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, το να πετύχουμε τον εθνικό στόχο για την επάρκεια αίματος, είναι θέμα που αφορά όλη την κοινωνία, δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται με τον αιμοδότη της μίας φοράς. Χρειάζεται ενημέρωση στον εθελοντή αιμοδότη, ώστε να μην φοβάται τη διαδικασία, ενώ η χώρα μας συγκεντρώνει το περισσότερο αίμα ανά μονάδα πληθυσμού, είμαστε στην 4 με 5η θέση παγκοσμίως, τόνισε ο κ. Κατσίβελας. Για να συγκεντρώνουμε 600.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, χρειάζονται 300.000 εθελοντές αιμοδότες που να δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο, ενώ τόνισε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν διάρκεια ζωής 42 ημέρες και τα αιμοπετάλια 5 ημέρες.
Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί κέντρο αιμοδοσίας καθημερινά από τις 8:30-1:30 το πρωί και από τις 5:30-7:30 το απόγευμα, τις Τετάρτες 10:30-1:30 το πρωί, ενώ τις αργίες 9-12:30 το πρωί. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, Μαρία Χατζηκύρκου, οι αιμοδότες που παίρνουν φάρμακα δεν αποκλείονται από την αιμοδοσία, ενώ άτομα με ιστορικό κακοήθειας, καρδιοπάθειας ή σοβαρού αυτοάνοσου νοσήματος δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν. Οι γυναίκες είναι καλύτερο να δίνουν αίμα στη μέση του κύκλου τους.
Η προσφορά αίματος γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαία, καθώς ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί, επομένως και η ανάγκη για μεταγγίσεις, ενώ οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις, απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος. Αν δίνει αίμα συστηματικά το 2% του πληθυσμού μιας χώρας, τότε έχει αυτάρκεια σε αίμα.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 335 θαλασσαιμικοί, εκ των οποίων οι 200 κάνουν μεταγγίσεις στο Ιπποκράτειο, οι 100 στο ΑΧΕΠΑ και οι 35 στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος.
«Κάθε θαλασσαιμικός χρειάζεται τέσσερις φιάλες αίμα τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα οι συνολικές ανάγκες των θαλασσαιμικών στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν στις 1.300 φιάλες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα χρειάζονται 67 φιάλες, δηλαδή 60-70 συμπολίτες μας κάθε μέρα πρέπει να αιμοδοτούν μόνο για τις ανάγκες των θαλασσαιμικών. Αυτή την εποχή, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, πολλοί αιμοδότες αποκλείονται από την αιμοδοσία, με συνέπεια να μειώνονται τα αποθέματα αίματος στα ψυγεία των νοσοκομείων.
Δράση εθελοντικής αιμοδοσίας για τις ανάγκες των 335 θαλασσαιμικών της πόλης, διοργανώνουν οι Πρόσκοποι της Τοπικής Εφορείας Αναλήψεως σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας και τον Σύνδεσμο Προώθησης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τη Θαλασσαιμία «Πηγή Ζωής», στις 14 Ιανουαρίου 2023, και ώρες 9:30-13:30, στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ, ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος