Η περίθαλψη των ζώων του δάσους μετά την φωτιά

Η φροντίδα και η περίθαλψη των ζώων που βρέθηκαν στις περιοχές που έπληξαν οι φωτιές του καλοκαιριού, εναπόκειται στους εθελοντές και τις τοπικές αρχές. Τα δάση αναγεννώνται και η φύση είναι πολύ πιο δυνατή από όσο φανταζόμαστε.

Η ζωή επιστρέφει στα καμένα δάση και τα ζώα δεν εξαφανίζονται μετά από μια πυρκαγιά, ακόμη και τόσο μεγάλης, όπως αυτή που ξέσπασε στην Αττική και την Εύβοια, σημειώνει η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ».

«Είναι προφανές ότι δεν γνωρίζουμε πόσα ζώα κάηκαν, αλλά είναι λιγότερο καταστροφικές από το αν συνέβαιναν σε άλλη περίοδο. Αυτό λόγω του ότι τα ζώα έχουν μεγαλώσει δεν ήταν νεοσσοί ή νεογέννητα στις φωλιές τους».

Δεν καταστράφηκε το σύμπαν, αλλά έγινε μια μεγάλη ζημιά και οι μεγαλύτεροι δεν θα δούν αυτά τα δάση να μεγαλώνουν.

Στην Εύβοια κάηκε μια ελιά 2.500 ετών από την εποχή του Αριστοτέλη. Πρόκειται για πολιτιστικό πλούτο, αναντικατάστατο.

Η επόμενη ημέρα θα προδιαγράψει το μέλλον, σύμφωνα με την κ. Γανωτή. «Το πιο σοβαρό είναι να δοθούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να κρατήσουν τα ζώα τους σταβλισμένα και να μην βοσκήσουν έξω, προκειμένου να αναπτυχθούν τα νέα φυτά».

Οι άνθρωποι διασώθηκαν γιατί ειδοποιήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές. Ωστόσο, τα ζώα δεν λαμβάνουν εντολές εκκένωσης και συχνά συμβάλουν στην μετάδοση της φωτιάς, κατά την μετακίνησή τους.

Εκείνο που χρειάζεται είναι ομάδες εθελοντών που έχουν γνώση, προκειμένου να κάνουν καταγραφή της πανίδας και να βοηθήσουν στην περίθαλψη των ζώων που έχουν υποστεί εγκαύματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος