Μονόδρομος ο εμβολιασμός – Ανησυχούν τα κρούσματα στους νέους – Τι ισχύει για τη Δέλτα+

Ανησυχία προκαλούν οι επιδημιολογικοί δείκτες στις νεότερες ηλικίες, καθώς μέσα σε δύο μόλις μήνες τα κρούσματα στις ηλικίες έως 39 ετών έχουν υπερδιπλασιαστεί ενώ η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 3.739 νέα κρούσματα και 356 ασθενείς διασωληνωμένους, κάνει τους επιστήμονες να ζητούν επίμονα από τον κόσμο να εμβολιαστεί.

«Ανησυχούμε όλοι γιατί ξέρουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Όσο κρυώνει ο καιρός και μένουμε μέσα αυξάνονται τα κρούσματα», δήλωσε η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η γιατρός που είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «βλέπουμε (να νοσούν) κυρίως νέες ηλικίες γιατί σε αυτές τις ηλικίες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ μικρότερα. Είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός».

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία την ίδια περίοδο, πέρυσι με φέτος η Ιωάννα Παυλοπούλου επισήμανε ότι τότε το στέλεχος ήταν διαφορετικό γιατί δεν είχε την ίδια μεταδοτικότητα με το στέλεχος Δέλτα.

«Δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων της Πορτογαλίας, τη χαλαρότητα των μέτρων της Σουηδίας, την ποιότητα και τον αριθμό των ΜΕΘ της Γερμανίας και την εμβολιαστική κάλυψη των βαλκανικών χωρών. Πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε η παιδίατρος που βλέπει να κρούσματα από κορονοϊό να παραμένουν στη χώρα μας στα ύψη.

Τι ισχύει με την μετάλλαξη Δέλτα +

Αναφορικά με το πιο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα+ (Delta plus) που έχει κάνει την εμφάνισή του στη Μ. Βρετανία, η κ. Παυλοπούλου επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα για το κατά πόσο η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή πιο επικίνδυνη. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όσο περισσότεροι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί γίνονται δεξαμενές για να αναπτύσσονται νέες μεταλλάξεις».

Σε ότι αφορά τα σχολεία η καθηγήτρια παιδιατρικής εξέφρασε την άποψη ότι προς το παρόν πάμε καλά χάρη στα αυτοδιαγνωστικά τεστ. «Στα παιδιά άνω των 12 ετών βελτιώνονται οι ρυθμοί του εμβολιασμού. Πάνω από το 95% των παιδιάτρων είναι θετικοί ως προς τον εμβολιασμό». Και όπως είπε η κ. Παυλοπούλου, αυτό που έχει σημασία είναι ο παιδίατρος να συμβουλεύει και να κατευθύνει τον έφηβο για να εμβολιαστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος