Η Ουκρανία πλήττει αρχηγείο της μισθοφορικής ομάδας Wagner στα ανατολικά

Το ουκρανικό πυροβολικό έπληξε ένα αρχηγείο της σκιώδους παραστρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων Wagner της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Η έκταση των ζημιών στη στρατιωτική βάση της ομάδας – η οποία έχει συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου – δεν είναι σαφής.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ ισχυρίζεται ότι η μυστική τοποθεσία της αποκαλύφθηκε αφού ένας Ρώσος δημοσιογράφος μοιράστηκε τη διεύθυνσή της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο φιλορώσος ανταποκριτής Σεργκέι Σρέντα δημοσίευσε στο Telegram μια φωτογραφία της βάσης με την προφανή διεύθυνσή της.

Η εικόνα, η οποία κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αλλά έκτοτε διαγράφηκε, δείχνει πέντε άτομα με στρατιωτική στολή με μια πινακίδα του δρόμου στην Popasna, Luhansk να διακρίνεται στην πάνω αριστερή γωνία.

Το BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν το χτύπημα, το οποίο αναφέρθηκε τόσο από τον Ουκρανό κυβερνήτη του Λουχάνσκ όσο και από φιλορωσικούς πολεμικούς ανταποκριτές, ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της εικόνας.

Η ομάδα Wagner είχε αναπτυχθεί στην Κριμαία και στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας το 2014, όταν οι υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο δυνάμεις εκδίωξαν τα ουκρανικά στρατεύματα από περιοχές που αργότερα ανακήρυξαν ως τμήμα της Ρωσίας.

Μονάδες της Wagner έχουν επίσης σταλεί στη Συρία, τη Λιβύη, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Wagner, αλλά οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες συνδέουν την ομάδα με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν – που φέρει το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» επειδή η επιχείρηση τροφοδοσίας του βοηθά εδώ και καιρό τον πρόεδρο Πούτιν και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο κ. Πριγκόζιν, όπως και πολλοί άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις.

Η Wagner είναι γνωστή ως PMC (Private Military Company, δηλ. Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία). Πρόκειται όμως για μισθοφόρους που χρηματοδοτούνται από το κράτος και ενεργούν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου, λένε δυτικοί εμπειρογνώμονες. Έχουν κατηγορηθεί για επανειλημμένα εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: bbc.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος