Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και η περιπέτεια της Κύπρου

7 Οκτωβρίου 1571. Η Ευρώπη ήρθε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τα στίφη των οθωμανών, εκείνη την φορά στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Οι δυνάμεις του συμμαχικού στόλου των δυτικών χριστιανικών κρατών, πέτυχαν κυρίως μια νίκη φρονήματος και ηθικού, που περιόρισε την επιθετικότητα των Τούρκων για κάποια χρόνια.

Ένα ντοκιμαντέρ που αναβιώνει τις συνθήκες της ναυμαχίας και μια έκθεση του Βυζαντινού μουσείου, που θα είναι επισκέψιμη στην Αθήνα έως το τέλος Ιανουαρίου του 2022, είναι μέρος των εκδηλώσεων σε ανάμνηση της νίκης του σταυρού επί της ημισελήνου όπως είχε χαρακτηριστεί. Στόχος είναι να επικοινωνήσουμε το γεγονός 450 χρόνια μετά πέρα από τα όρια της Ναυπάκτου τονίζει ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

«Οι συνέπειες της ναυμαχίας ήταν μεγάλες και δεν ήταν απλώς στρατιωτικές. Επεκτείνονται στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, με την αναγέννηση, τον διαφωτισμό, που δεν υπήρχαν εάν δεν είχε ανασχεθεί ο μουσουλμανικός εισβολέας».

Δεν επρόκειτο για μια αντίσταση των χριστιανικών κρατών. Ήταν ζήτημα ύπαρξης του πολιτισμένου κόσμου.

Ο κ. Γκίζας τονίζει την συμμετοχή σημαντικών ανδρών της εποχής στην ναυμαχία. Την πόλη της Ναυπάκτου κοσμεί σήμερα το άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες, συγγραφέα του Δον Κιχώτη, σε ανάμνηση της συμμετοχής του στην μάχη, όπου έχασε το χέρι του.

Οι χριστιανοί είχαν βιώσει τις σφαγές των πληθυσμών από τους άραβες, τους Σαρακηνούς και  τους Σελτζούκους, όταν εκείνοι εισέβαλαν στην βυζαντινή αυτοκρατορία και κατέλαβαν στους Αγίους τόπους. Οι ορδές των νεοφώτιστων μουσουλμάνων κατέκλυσαν την βόρειο Αφρική και εισέβαλαν στην Ισπανία. Η επέλαση τους θα συνεχιζόταν εάν δεν τους σταματούσε ο Φράγκος πρίγκιπας Κάρολος Μαρτέλ στο Πουατιέ το 732. Ωστόσο, όταν ισχυροποιήθηκαν έχοντας ήδη καταλάβει το Βυζάντιο, θεώρησαν ότι δεν υπήρχαν εμπόδια για να υποδουλώσουν την υπόλοιπη Ευρώπη. Η πολιορκία της Βιέννης το 1529, από τον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή απετράπη από μια ολιγάριθμη στρατιωτική δύναμη Αυστριακών και Γερμανών. Οι τούρκοι βεβαίως δεν σταμάτησαν τις βιαιότητες εναντίον των χριστιανών όπου και όποτε έβρισκαν την ευκαιρία. Ήταν η σφαγή των Ενετών το 1570 στην Κύπρο που οδήγησε την συμμαχία των δυτικών σε μια μάχη απελπισίας στην Ναύπακτο. Οι κωπήλατες γαλέρες, εξέλιξη των αρχαίων τριήρεων, σε μια ναυμαχία που πολλοί την συνέκριναν με εκείνη στην Σαλαμίνα σταμάτησαν την οθωμανική επέκταση στην Μεσόγειο. Η τελευταία επιχείρηση να καταλάβουν την Ευρώπη ήταν το 1683, όταν οι τούρκοι μαζί με τους υποτελείς της Μολδαβίας Γ. Δούκα και της Βλαχίας Σ. Καντακουζηνό πολιόρκησαν την Βιέννη. Ευτυχώς για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα απέτυχαν. Στην Ναύπακτο, κοντά στο Άκτιο, όπου είχε λάβει χώρα άλλη μια ιστορική ναυμαχία το 31 π.χ., δεν βυθίστηκαν απλώς τα πλοία του τουρκικού στόλου, ναυάγησε η αλαζονεία του Σελίμ Β΄. Η Ναύπακτος ήταν μια στρατιωτική νίκη, την οποία όμως έχασαν σε διπλωματικό επίπεδο οι Βενετοί, οι οποίοι παραχώρησαν την Κύπρο στους Τούρκους, με την λήξη του Οθωμανικο-ενετικού πολέμου το 1573. Τότε άρχισε η περιπέτεια της Κύπρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος