Ι. Ν. Γρηγοριάδης στο Πρώτο: Η Τουρκία θα κληθεί σύντομα να διαλέξει πλευρά στην κρίση-Σημαντική η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (audio)

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία υπογραμμίζει την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να λειτουργήσει ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή» επισήμανε σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Άγκυρα και επικεφαλής του προγράμματος της Τουρκίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, εντάχθηκαν μαζί και ο σοβιετικός κίνδυνος αποτελούσε το κοινό σημείο αναφοράς μέχρι το 1974, όταν η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο αλλάζει τις αντιλήψεις και τα προβλήματα για την ελληνική ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να φανεί ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία προσπαθεί να φέρει την Τουρκία κοντύτερα στην δύση και στις υποχρεώσεις της, γιατί αυτό είναι ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα» προσέθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Η Τουρκία προσπαθεί να λειτουργήσει με έναν τρόπο επαμφοτερίζοντα, υπογράμμισε ο κ. Γρηγοριάδης, προσπαθεί να κρατήσει την σχέση της με την Ρωσία αλλά και με την Ουκρανία σε ένα επίπεδο που της επιτρέπει να λειτουργεί ως μεσολαβητής, από την άλλη όμως έχει και σημαντικές υποχρεώσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ.

«Προσπαθεί να ξαναβρεί την ισορροπία της με την δύση, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε την υπόθεση των πυραύλων S-400, την ανησυχία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ αλλά και στο ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία πλέον ακολουθεί έναν ανεξάρτητο δρόμο και επιδιώκει να διατηρεί ίσες αποστάσεις από την Ρωσία και την δύση σε κάποια ζητήματα. Βεβαίως ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα με έναν τρόπο που αναδεικνύει το επείγον του να βρεθεί μια λύση και η σημασία της επίσκεψης αναδεικνύεται και θα πιστωθεί διεθνώς στην ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

Σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων για την επικείμενη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλα τα θέματα που η Τουρκία θέτει συστηματικά το τελευταίο διάστημα, ενώ η ελληνική πλευρά, συζητά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε ότι μάλλον δίνεται υπερβολική σημασία σε αυτές τις δηλώσεις. «Είναι ένας πολύ στενός κύκλος γύρω από τον κ. Ερντογάν που αποφασίζει τι θα γίνει και τι όχι. Από κει και πέρα καμία από τις δύο πλευρές δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα οδηγήσουν την συνάντηση σε αποτυχία, μιας και όταν προγραμματίζονται τέτοιες επισκέψεις συνήθως και οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε κάτι θετικό για τα συμφέροντά τους. Η έμφαση θα είναι στο ζήτημα της Ουκρανίας και στην ανάγκη να προωθηθεί η περιφερειακή σταθερότητα μέσω της καλλιέργειας των δεσμών των δύο χωρών οι οποίες υπάρχουν και μέσω του ΝΑΤΟ» εξήγησε ο κ. Γρηγοριάδης.

Μάλιστα, όπως είπε στην συνέχεια, η Τουρκία έχει συμφέροντα οικονομικά και άλλα στην εμπόλεμη περιοχή και είναι πολύ εκτεθειμένη αυτή την στιγμή, καθώς μεταξύ άλλων έχει πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα παγιδευμένα στον βόρειο Εύξεινο Πόντο, υπάρχουν πάρα πολλοί τούρκοι πολίτες που δεν έχουν μεταφερθεί στην χώρα τους, ενώ υπάρχει και η ανησυχία για την τουρκική οικονομία που είναι ακόμα πιο ευάλωτη στις εξωτερικές πιέσεις. «Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην τουρκική οικονομία και της αυξανόμενης απογοήτευσης της κοινής γνώμης, νομίζω ότι προσπαθεί να κλείσει κάποια από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι το βασικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην γείτονα χώρα, όπου η τιμή του ψωμιού από τα βασικότερα ζητήματα μιας κυβέρνησης με απήχηση στα λαϊκά στρώματα, έχει αυξηθεί ήδη πάρα πολύ και επίκειται νέα αύξηση λόγω της εισαγωγής σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία» είπε χαρακτηριστικά.

Το βασικό πρόβλημα στο οποίο θα κληθεί να δώσει λύση η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη είναι ότι θα πρέπει να διαλέξει πλευρά εάν δεν επιτευχθεί ανακωχή στο άμεσο χρονικό διάστημα και αυξηθούν οι πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος