Η μυστική ιστορία της Θεσσαλονίκης μας μυεί σε μία άγνωστη πόλη: στις υπόγειες στοές και σήραγγες της πόλης, στο άντρο των Δερβισών, στις μυστηριώδεις νυχτερινές συγκεντρώσεις τους, στους Κήπους του Πασά, στην αινιγματική ακουστική της ροτόντας και στους μυστικιστές ένοικους της, στη στήλη των όφεων, στην πρώτη οθωμανική τράπεζα, στους οίκους ανοχής, στα μνημειακά χάνια, στα βιβλιοπωλεία, στα βενετσιάνικα παιδικά και δρώμενα των δρόμων της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Παπαδόπουλο, Αρχαιολόγο και ξεναγό, η Άνω Πόλη αποτελεί την “ψυχή του τόπου της Θεσσαλονίκης” και μία από τις πιο σημαντικές περιοχές με μνημεία και υπέροχους κατοίκους.
“Η νέα γενιά πρέπει να πάρει τα ηνία, είναι η μόνη ελπίδα. Η πόλη πηγαίνει καλά αλλά μπορεί να πάει και καλύτερα”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Δύο νεαροί φοιτητές του ΑΠΘ, ο Νίκος και ο Ραφαήλ είναι οι δημιουργοί του Secret SKG. Ψάχνουν, ερευνούν και κάνουν Viral την ιστορία της Θεσσαλονίκης, γνωστές και άγνωστες πτυχές της πόλης.
Ο κ. Ραφαήλ Ραχωβίτσας ξενάγησε την ΕΡΤ3 στους Κήπους του Πασά στην Άνω Πόλη ή αλλιώς «Άντρο Δερβισάδων», ένα μνημειακό πάρκο του οποίου η κατασκευή ανάγεται γύρω στο 1904.
Αυτή η φανταστική αρχιτεκτονική που θυμίζει Γκαουντί, επικεντρώνεται γύρω από ένα περίτεχνο σιντριβάνι που περιβάλλεται από μια σήραγγα που δεν οδηγεί πουθενά.
Το όνομα του κήπου υποδεικνύει την ευχάριστη αίσθηση που δίνει η θέση του κήπου στον επισκέπτη, με γωνιές αναψυχής για τα παιδιά και παγκάκια για να θαυμάσει κανείς την πόλη και στο βάθος τον Θερμαϊκό.
Σύμφωνα με την παράδοση, ανατολικά της μεταγενέστερης Μονής Βλατάδων, υπήρχε πηγή νερού, στην οποία δροσίστηκε ο Απόστολος Παύλος, όταν οι κάτοικοι τον φυγάδευσαν από τα τείχη της πόλης στον δρόμο προς τη Βέροια. Η πηγή αυτή έγινε γνωστή ως «αγίασμα του Αποστόλου Παύλου» και αποτέλεσε τόπο προσκυνήματος των πιστών για αιώνες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος