Η μητέρα του πολίστα Α. Μάντη για παρασύρσεις πεζών: Ο γιος μου δεν σκοτώθηκε, δολοφονήθηκε – Όταν οδηγείς προσεκτικά δεν συμβαίνει τίποτα

Tέσσερις θανατηφόρες παρασύρσεις πεζών από διερχόμενα ΙΧ, έχουν σημειωθεί το τελευταίο 48ωρο στην Αττική ενώ τα δελτία ειδήσεων καθημερινά παρουσιάζουν σοβαρά τροχαία δυστυχήματα. Για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ η Kατερίνα Τζιάλλα, μητέρα του Αδαμάντιου Μαντή που έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο λόγω παράσυρσης από διερχόμενο όχημα και ο Κωνσταντίνος Μαρκουϊζος, εκπαιδευτής οδηγικής συμπεριφοράς ζητώντας να αυστηροποιηθεί ο νόμος για την απρόσεκτή ή εγκληματική συμπεριφορά των οδηγών.

«Ο γιος μου σκοτώθηκε, δολοφονήθηκε στις 3/11/19. Ήταν συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο που χάλασε. Σταμάτησαν τα παιδιά όπως μπορούσαν, βγάζοντας αλάρμ. Ο γιος μου ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο. Από πίσω ερχόταν ένας οδηγός με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η πραγματογνωμοσύνη που έγινε έδειξε ότι πήγαινε το λιγότερο με 106 χιλιόμετρα σε ένα δρόμο με όριο τα 40 χλμ. Δεν κοιτούσε μάλλον μπροστά του» ανέφερε η τραγική μητέρα. Περιγράφοντας τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης ανέφερε ότι ο οδηγός έπεσε πάνω στο σταματημένο όχημα το οποίο με τη σειρά του χτύπησε το νεαρό παιδί. Και όπως ανέφερε η σύγκρουση ήταν πολύ σφοδρή. «Ο Αδαμάντιος πάλεψε επτά ώρες αλλά έφυγε από τη ζωή με πολύ βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις» εξιστόρησε η κ. Τζιάλλα.

Πλημμέλημα η ανθρωποκτονία από υπερβολική ταχύτητα

Μιλώντας για τον δικαστικό «γολγοθά» που έχει ξεκινήσει έκτοτε η κ. Τζιάλλα, ως νομικός, διαδιστωσε στην πράξη ότι «το να σκοτώνεις άνθρωπο από υπερβολική ταχύτητα είναι πλημμέλημα».

Παρά τα γράμματα που έχει στείλει για να ενημερώσει τους αρμοδίους αλλά και την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό δεν έλαβε κάποια απάντηση στα αγωνιώδη της ερωτήματα. Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η περίπτωση κακοποίησης μιας γάτας από έναν ασυνείδητο που προκάλεσε και την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού η κ. Τζιάλλα τόνισε ότι αναγκάστηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας να στείλει ένα λιτό γράμμα στις εφημερίδες λέγοντας ότι «τι να πούμε τότε εμείς οι μανάδες που θάβουμε τα παιδιά μας και δεν υπάρχουν αυστηροί νόμοι όπως υπάρχουν για τους τετράποδους φίλους μας»

Μιλώντας για το τραγικό περιστατικό και τα όσα κατέθεσε ο 58χρονος σήμρα οδηγός του μοιραίου οχήματος που προκάλεσε το θανάσιμο τραυματισμό του γιού της, ο οποίος εξακολουθεί να οδηγεί μετέφερε τη δήλωσή του ότι «όταν οδηγείς συμβαίνουν αυτά».

Τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει γίνει η δίκη

Με αφορμή τα δεκάδες θανατηφόρα περιστατικά τροχαίων δυστυχημάτων η μητέρα του Αδαμάντιου είπε χαρακτηριστικά: «Όταν οδηγείς προσεκτικά δεν συμβαίνει τίποτα. Όταν κοιτάς μπροστά σου δεν συμβαίνει τίποτα. Όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις ένα δέος, όχι φόβο, την ώρα που οδηγείς δεν συμβαίνει τίποτα. Όταν τηρείς τα όρια, μπορείς ανά πάσα στιγμή να σταματήσεις. Τα παιδιά τα προσπέρασαν πέντε αυτοκίνητα σύμφωνα με το βίντεο, βγάζοντας φλας και φεύγοντας από τη δεξιά μεριά».

Μιλώντας για τον οδηγό που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα τόνισε με παράπονο ότι «κυκλοφορεί ελεύθερος τέσσερα χρόνια τώρα. Το δικαστήριο έχει αναβληθεί τέσσερις φορές» με τη δίκη, όπως ανέφερε να μετατίθεται για τις 15 Νοεμβρίου.

«Εάν δεν ήταν δικό μου το σημείο που είναι θαμμένο το παιδί μου, θα ήμουν υποχρεωμένη να μπω στη διαδικασία εκταφής και το δικαστήριο του παιδιού δεν έχει γίνει ακόμα ούτε στον πρώτο βαθμό» δήλωσε η κ. Τζιάλλα.

Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής δεν είναι σημερινό φαινόμενο

Για τα τροχαία δυστυχήματα και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται από απροσεξία τόσο άδικα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Κωνσταντίνος Μαρκουϊζος, ο οποίος μίλησε για την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, ένα φαινόμενο που όπως είπε έρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τους χιλιάδες νεκρούς.

«Δεν μπορεί να είναι πλημμέλημα μια απόπειρα δολοφονίας παιρνώντας ένα κόκκινο φανάρι αλλά και πολλές άλλες ακόμα εγκληματικές ενέργειες που πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα» επεσήμανε ο σύμβουλος οδηγικής ασφάλειας ζητώντας να αυστηριοποιηθεί ο νόμος.

«Το ότι αντιμετωπίζουμε την πιο δύσκολη και επικίνδυνη δραστηριότητα ως κάτι πάρα πολύ απλό,λες και βρισκόμαστε στο λούνα παρκ. Αυτό ακόμα δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι συμπεριφορές οι οποίες σκοτώνουν τη νεολαία. Είναι ότι το χειρότερο μπορείς να ακούσεις μανούλα και πατέρα να τρέχουν πίσω από λευκά φέρετρα» πρόσθεσε ο κ. Μαρκουϊζος.

Όπως είπε κάθε χρόνο θρηνούμε τουλάχιστον χιλιάδες ανθρώπους στην άσφαλτο ενώ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τραυματιών με σοβαρές παραπληγίες καλώντας ταυτόχρονα την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την αυστηροποίηση των ποινών.

«Βλέπουμε στατιστικά ότι 1 στους 2 νέους κοιτάζει το κινητό του και βλέπει βίντεο. Το 80% υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας, το 44% δεν φοράει ζώνη και το 95% δεν φοράει πίσω ζώνη, το 50% δε φοράει κράνος. Το καλοκαίρι θα είναι “ξεβράκωτοι” στις παραλίες με τα μηχανάκια και δεν θα ανοίξει μύτη. Θα σκοτώνονται και θα υπάρχει φόρος αίματος, ο οποίος γίνεται για κανένα λόγο» ανέφερε παρομοιάζοντας τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων με αυτά ενός εμφυλίου πολέμου.

Mιλώντας για τους νεκρούς της ασφάλτου η κ. Τζιάλλα υπενθύμισε ότι θρηνούμε περίπου 4.000 άτομα κάθε χρόνο και κάλεσε την Πολιτεία να λάβει μέτρα γιατί η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. «Πρέπει να περάσει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και του stop σαν λόγοι πρόκλησης τροχαίου με νεκρό», ζήτησε η κ. Τζιάλλα προσθέτοντας ότι δεν αγωνίζεται μόνο για τα παιδιά που σκοτώθηκαν από κάποιον άλλο αλλά και γι’ αυτά που σκοτώνονται μόνα τους.

Ο διεθνής πολίστας Αδαμάντιος Μαντής που τραυματίστηκε στο τροχαίο κατέληξε κατά τη διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο δυστύχημα με θύμα τον πολίστα του ΝΟΧ Διαμαντή Μαντή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος