“Η Μεταπολίτευση σε πρώτο πρόσωπο”: Στην επιστροφή του Καραμανλή ήταν αφιερωμένο το 1ο επεισόδιο

Μια αναδρομή στα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης ξεκίνησε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, μέσα από την εκπομπή “Η Μεταπολίτευση σε πρώτο πρόσωπο” του Φοίβου Καρζή.

“Η Μεταπολίτευση σε πρώτο πρόσωπο”: Στην επιστροφή του Καραμανλή ήταν αφιερωμένο το 1ο επεισόδιο
Ο κ. Καρζής

Αρχής γενομένης από την 24η Ιουλίου του 1974, όταν “έπεσε” η δικτατορία και επέστρεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας, η εκπομπή θυμάται τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον τελευταίο μισό αιώνα, μέσα από ντοκουμέντα του αρχείου της ΕΡΤ και από συνεντεύξεις προσωπικοτήτων.

Στο πρώτο επεισόδιο που ήταν αφιερωμένο στην ημέρα άφιξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα, η εκδότρια Αναστασία Λαμπρία αφηγήθηκε τον περιπετειώδη τρόπο με τον οποίο ο πατέρας της, Παναγιώτης Λαμπρίας, κατάφερε να συναντηθεί με τον Καραμανλή, όπως του είχε ζητήσει, και να επιβιβαστεί μαζί του, στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Ο Απόστολος Δοξιάδης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή, μίλησε για τη διαμονή του Καραμανλή στο ξενοδοχείο και τις ενέργειες που έκανε προκειμένου να λύσει το βασικό πρόβλημα της ασφάλειας σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο.

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ένα από τα πρώτα στελέχη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που συγκρότησε ο Καραμανλής μόλις επέστρεψε, μίλησε κι εκείνος για το ζήτημα της ασφάλειας τονίζοντας ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, συχνά ο πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε κότερο για τη διαμονή του.

Ο Στάθης Παναγούλης θυμάται να ακούει την είδηση για την “πτώση” της δικτατορίας από ένα παράνομο ραδιοφωνάκι που είχε μαζί του όσο βρισκόταν εξόριστος στη Γυάρο, και ανακαλεί συγκινημένος το ταξίδι της επιστροφής από την εξορία, με το πλοίο Σκίρων…

Η εκπομπή είναι διαθέσιμη, και μπορείτε να την ακούσετε και στο ERTecho.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος