Η νέα ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας στην Σάμο

Φωτιά ξέσπασε εχθές, γύρω στις 23.00 το βράδυ, σε εγκαταλελειμμένα παραπήγματα στο παλιό κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Οι τελευταίοι  δέκα ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί με ασφάλεια στην νέα κλειστή ελεγχόμενη  δομή του νησιού.

Η φωτιά ξέσπασε σε σκηνές που ήταν κενές και η υπόθεση θυμίζει την συντονισμένη πυρπόληση της Μόρια, στην Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2020. Ευτυχώς, με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά, ώστε να μην επεκταθεί.

«24 ώρες πριν από την μετακίνηση ξέσπασε η φωτιά. Το περιμέναμε και ήμασταν έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», τονίζει ο Μάνος Λογοθέτης ΓΓ. Μετανάστευσης και Ασύλου. «Είναι δύσκολες οι στιγμές της μετακίνησης, αλλά είναι ευχάριστες γιατί αποσκοπούν στην καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής των ανθρώπων».

Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρεμμάτων, στη θέση Ζερβού του δήμου Ανατολικής Σάμου και είναι δυναμικότητας 3000 φιλοξενούμενων, σημειώνει ο κ. Λογοθέτης. «Η νέα δομή προσφέρει ασφάλεια και προστασία, σε περίπου 400 εναπομείναντες από τις 4.500 στο παρελθόν. Κάποιοι  βρίσκονταν εδώ για περισσότερο από ένα χρόνο. Τώρα οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Από τους 6 με 8 μήνες ή ακόμη και ένα χρόνο που απαιτείτο για να δώσει την πρώτη συνέντευξη ένας νεοαφιχθείς, τώρα η πρώτη καταγραφή γίνεται το πολύ σε 48 ώρες».

Είναι σημαντικό ότι κάποιοι από τους αφιχθέντες βρίσκουν εργασίες αγροτικές ή στον τουρισμό, με στόχο την ενσωμάτωσή τους σε όσους φυσικά δικαιούνται να παραμείνουν στην χώρα.

Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης η χώρα δεν πρόκειται να επιτρέψει επανάληψη του φαινομένου του 2015.

Το νέο ΚΥΤ που δημιουργήθηκε στη θέση Ζερβού εγκαινιάστηκε το Σάββατο, από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος