Η Λευκάδα μιας άλλης εποχής στην έκθεση φωτογραφίας του Peter Brown στη Μελβούρνη

H Λευκάδα μιας άλλης εποχής, αποτυπώνεται με νοσταλγία και απαράμιλλη ομορφιά στην έκθεση φωτογραφίας του Αυστραλού φωτογράφου, Peter Brown στο Bridget McDonnel Gallery, στο Carlton της Μελβούρνης.

Ένα ταξίδι του στα Σύβοτα της Λευκάδας την δεκαετία του 1970 και οι φωτογραφίες που τράβηξε τότε αποτελούν το βασικό υλικό της έκθεσης που θα διαρκέσει ως τις 4 Δεκεμβρίου.

Σήμερα τα Σύβοτα Λευκάδας, είναι ένα εξίσου όμορφο, αλλά εντελώς διαφορετικό τοπίο από εκείνο που συνάντησε ο Peter Brown στις αρχές του 1970.

Η Λευκάδα μιας άλλης εποχής στην έκθεση φωτογραφίας του Peter Brown στη Μελβούρνη

Τα τελευταία χρόνια, το μικρό χωριό στη νότια ακτή της Λευκάδας προσελκύει ιστιοπλόους και πολυτελή γιοτ, από όλον τον κόσμο, που αγκυροβολούν στο γραφικό λιμάνι, το οποίο θεωρείται από τα ομορφότερα στο Ιόνιο.

«Εκείνη την εποχή, δεν συνειδητοποίησα ότι οι φωτογραφίες που τραβούσα θα κατέγραφαν μια περίοδο που θα χανόταν» είπε στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ο Peter Brown.

«Καμιά φορά σκέφτομαι τι να έγιναν αυτοί οι άνθρωποι που φωτογράφισα στα Σύβοτα. Ίσως πούλησαν τη γη τους κι έφυγαν για κάπου αλλού, για μια καλύτερη ζωή;» αναρωτιέται, καθώς θυμάται ότι ζούσαν πολύ φτωχικά και τα ψαροκάικα δεν επέστρεφαν πάντα γεμάτα μετά από μία μέρα μέσα στο πέλαγος.

Η Λευκάδα μιας άλλης εποχής στην έκθεση φωτογραφίας του Peter Brown στη Μελβούρνη

‘Ήταν καθαρά από τύχη που βρέθηκε σε αυτό απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο σημείο της Ελλάδας.

Γυρνούσε την Ελλάδα με ένα Landover μαζί μ’ ένα ζευγάρι που γνώρισε κατά την παραμονή του στην πατρίδα μας, και ψάχνοντας να βρουν μια ήσυχη παραλία για να ξαποστάσουν για λίγες ημέρες, ακολούθησαν ένα δύσβατο, κακοτράχαλο μονοπάτι που τους οδήγησε στα Σύβοτα.

«Για μια εβδομάδα κοιμόμασταν κάτω από τις ελιές, τρεφόμασταν με πρόβιο γιαούρτι, και πίναμε ούζο και ρετσίνα» λέει χαρακτηριστικά, ενθυμούμενος την καλοσύνη και τη φιλικότητα των ανθρώπων που συνάντησαν.

Η Λευκάδα μιας άλλης εποχής στην έκθεση φωτογραφίας του Peter Brown στη Μελβούρνη

«Αυτός ο ρυθμός της ζωής μου θύμισε την Αυστραλία. Αρκετά μέρη στην επαρχία της Ελλάδας μου ήταν επίσης οικεία λόγω της ομοιότητάς τους με την Αυστραλία» προσθέτει ο κ. Brown, ενώ μας περιγράφει και τα Μετέωρα που επισκέφθηκε επίσης όταν έκανε οτοστόπ και τον πήγε ένας Έλληνας με ένα κάρο φορτωμένο με καρπούζια.

Θυμάται επίσης το Μέτσοβο, όπου οι κάτοικοι φορούσαν ακόμα τις παραδοσιακές φορεσιές τους και είχαν τεράστια κοπάδια προβάτων.

Η τέχνη είναι ένα «ταξίδι ανακάλυψης» για τον οδοντίατρο από τη Μελβούρνη που έχει πάθος με τη φωτογραφία καθώς θα επισκεφθεί, με τη φωτογραφική του μηχανή του πολλές γωνιές του κόσμου, από το χωριό Σύβοτα μέχρι το βόρειο Queensland -όπου εργάστηκε ως οδοντίατρος για ένα διάστημα- την Τασμανία και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.bridgetmcdonnellgallery.com.au

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος