Η Κρήτη “έγινε” Λονδίνο – Ξεπέρασε σε βροχές την Ήπειρο και το Πήλιο

Τα “πρωτεία” των βροχοπτώσεων κρατά από την έναρξη της νέας χρονιάς η Κρήτη, αφήνοντας πίσω ακόμη και τις χαρακτηρισμένες ως πιο βροχερές περιοχές της χώρας.

Τα βροχομετρικά στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποτυπώνουν με γλαφυρότητα την κατάσταση. Από την αρχή του έτους περιοχές της Κρήτης, όπως η Ασή Γωνιά και το Ασκύφου στα Χανιά έχουν δεχθεί διπλάσια ύψη βροχής ακόμη και από τη Στενή Ευβοίας και τη Ζαγορά Πηλίου, τις οποίες ξεπέρασαν βροχομετρικά το Τζερμιάδο και οι Ποτάμοι Λασιθίου.

Η Κρήτη “έγινε” Λονδίνο – Ξεπέρασε σε βροχές την Ήπειρο και το Πήλιο

Η περιφέρεια της Κρήτης έχει δεχθεί φέτος τα μεγαλύτερα ύψη βροχής συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρεις της χώρας, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο μετεωρολόγος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος. Όπως ανέφερε, από την αρχή του έτους στο Ασκύφου Χανίων έπεσαν 1.211 χιλιοστά βροχή, στην Ασή Γωνιά 1.253 χιλιοστά, στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου 560 χιλιοστά, στο Τζερμιάδο Λασιθίου 790 χιλιοστά και στους Ποτάμους 756 χιλιοστά.

Το ίδιο διάστημα έπεσαν στα Θεοδώριανα Άρτας 501 χιλιοστά βροχή, στη Στενή Ευβοίας 626 χιλιοστά και στη Ζαγορά Πηλίου 602 χιλιοστά.

Οι φετινές βροχοπτώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα εδώ και καιρό να έχουν υπερχειλίσει τα φράγματα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης. “Ένα μήνα τώρα έχει υπερχειλίσει το φράγμα Αποσελέμη και όλο το νερό του Οροπεδίου καταλήγει δυστυχώς στη θάλασσα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες υπερχείλισε και ο ποταμός Γιόφυρος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το creta24, η αντιδημαρχία πολιτικής προστασίας Ηρακλείου υπέβαλε χθες αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα τα εδάφη έχουν πλέον κορεστεί, με τον κίνδυνο των κατολισθήσεων σε όλο το νησί να είναι υπαρκτός. Άλλωστε, στις βροχοπτώσεις και την μεγάλη υδροφορία αποδίδεται εν μέρει και η επικίνδυνη κατολίσθηση στον κάθετο οδικό άξονα της Μεσαράς.

Η Κρήτη “έγινε” Λονδίνο – Ξεπέρασε σε βροχές την Ήπειρο και το Πήλιο

Η νύχτα που πέρασε έφερε στην Κρήτη, μαζί με το καιρικό σύστημα “Φίλιππος”, νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, δίνοντας το στίγμα αυτής της ιδιαίτερα βροχερής για το νησί περιόδου, που ωστόσο δεν φτάνει τα επίπεδα του πρώτου διμήνου του 2019, όταν σημειώθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου και όχι μόνο. Χθες, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, 55 χιλιοστά βροχή στην πόλη του Ρεθύμνου, 34 χιλιοστά στο Φράγμα Ποταμών, 32 χιλιοστά στον Αλικιανό Χανίων, 29 χιλιοστά στο Ακρωτήρι και 28 χιλιοστά στην Ασή Γωνιά και στο Σπήλι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος