Η κλιματική κρίση φέρνει ακρίβεια σε κακάο, λάδι, κρασί, φρουτα και λαχανικά

Ενισχύεται το κύμα ανατιμήσεων, λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς οι καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή βασικών προϊόντων, μεταφράζεται σε υψηλότερες ακόμη και υπερδιπλάσιες τιμές στο ράφι. Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, οπωροκηπευτικά και κακάο, είναι πολύ μεγάλες και στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το προσεχές μέλλον.

Ο ήπιος χειμώνας, οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειψυδρία πλήττουν την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν ελλείψεις στην αγορά, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κακό, η χρηματιστηριακή τιμή του οποίου βρίσκεται σε ανάσα από 10.000 δολάρια ανά τόνο, όταν ένα χρόνο πριν ήταν κάτω από 3.000 δολάρια.

Η κλιματική κρίση φέρνει ακρίβεια σε κακάο, λάδι, κρασί, φρουτα και λαχανικά

Ο γενικός διευθυνής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος κ Αποόστολος Πετάλας τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η τάση στο κακάο είναι εδώ και μήνες τώρα και στο βαθμό που επιβεβαιώνεται η μεγάλη έλλειψη σε κακάo λόγω των προβλημάτων στην Αφρική καθώς και της κλιματικής κρίσης, η τιμή χρηματιστηριακά φεύγει ακόμα περαιτέρω».

Η μεγάλη μείωση της παραγωγής προκάλεσε η κλιματική κρίση και στο ελαιόλαδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Η εξέλιξη αυτή έχει εκτινάξει τις τιμές παράγωγα ακόμα και στα 10 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι φτάνει ακόμα και τα 16,5 ευρώ το λίτρο.

«Αν η χώρα μας το 2022 2023 ξεπέρασε τους 320.000 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, φέτος με το ζόρι φτάσαμε τις 100.000» , ανέφερε ο Παναγιώτης Ντανάκας διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων Λακωνίας.

ΛΟΓΩ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Σημαντικό πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν δεχθεί και τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με την τιμή της εγχώριας πατάτας να κινείται από 1 έως 1,2 ευρώ το κιλό και της ντομάτα από 1,78 έως και πάνω από 2 ευρώ το κιλό.

Η κλιματική κρίση φέρνει ακρίβεια σε κακάο, λάδι, κρασί, φρουτα και λαχανικά

Μάλιστα, η ελλιπής παραγωγή πατάτας έχει οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές από την Αίγυπτο, την Κύπρο και τη Γαλλία.

«Λόγος της λειψυδρίας θα έχουμε φαινόμενα στην ποιότητα και στην ποσότητα, αρα και πάλι που έχουμε πολύ υψηλές τιμές», τόνισε ο Παύλος Σατολιάς πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ 1/3 

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε και η ελληνική παραγωγή κρασιού, χάνοντας παραπάνω από το ένα τρίτο των ποσοτήτων στα 1,4 εκατομμύρια hl από 2,1 εκατομμύρια hl την περσινή χρονιά. Η τιμή του έχει αυξηθεί από 10% και 30% ανάλογα με την κατηγορία, ενώ στελέχη του κλάδου κρύβουν τους κινδύνους για ελλείψεις στην αγορά.

Η κλιματική κρίση φέρνει ακρίβεια σε κακάο, λάδι, κρασί, φρουτα και λαχανικά

«Η μείωση της παραγωγής είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και οφείλεται αμιγώς στο θέμα της ανόδου της θερμοκρασίας από την ξηρασία και την πίεση που υπέστησαν τα αμπέλια το καλοκαίρι.» είπε στην ΕΡΤΝews ο κ. Γιάννης Βοριατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Μεγάλες ανατιμήσεις λόγω μείωσης της παραγωγής καταγράφονται επίσης στο ρύζι, το καλαμπόκι και τα πορτοκάλια.

ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη, ΕΡΤΝews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος