Η Κεντρική Μακεδονία “πρωταθλήτρια” στη μεταποίηση ροδάκινου

Η Ελλάδα παραμένει η ηγέτιδα χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές «παρασκευασμένων ή διατηρημένων ροδάκινων» και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου σύμφωνα με το «Observatory of Economic Complexity (OEC)».

Η χώρα μας κατέκτησε για το 2020 το 39% της παγκόσμιας αγοράς με την εμπορική αξία να υπολογίζεται στα 303 εκατ. δολάρια. Οι κύριες αγορές στις οποίες απευθύνονται τα μεταποιημένα και κατεψυγμένα συμπύρηνα ροδάκινα είναι η Γερμανία (16,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (11%), ενώ ακολουθούν η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), οι εξαγωγές της κομπόστας ροδάκινου από την Ελλάδα, έφθασε τους 305 χιλιάδες τόνους, διατηρώντας την στην κορυφή παγκοσμίως, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση +16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2019) και +22% περίπου από το 2014.

Αναφορικά με τις εξαγωγές νωπών ροδάκινων (συμπεριλαμβανομένων των νεκταρινιών), η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως και στην 3η θέση στην Ευρώπη, ενώ παραμένει ταυτόχρονα και 3η παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα ταύτα όμως η τιμή πώλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (87 ευρώ τα 100 κιλά για το 2022) παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με το παρατηρητήριο DG Agri Dashboard EU.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η ποιότητα παραγωγής δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Λάζαρος Ιωαννίδης, διευθυντής Εξαγωγών μεταποιητικής εταιρίας εξαγωγών φρούτων αλλά πρόσθεσε ότι έχουμε δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος